Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

İngilizce Bilmeyen Hastalar İçin Program Geliştirildi

İngilizce Bilmeyen Hastalar İçin Program Geliştirildi
Seçil Uygungil

Ülkemizde ve diğer birçok ülkede göçmen vatandaşlar bölgenin yerel dilini bilmedikleri için çeşitli problemlerle karşı karşıya kalıyor. Bu problemler arasında eğitimden uzak kalma ve toplumdan soyutlanma dışında sağlıkla ilgili yaşadıkları sıkıntıları gerekli mercilere anlatamamak da var. Örneğin; Doğu Anadolu bölgesindeki birçok vatandaş, ülkemizin resmi dili olan Türkçeyi öğrenme fırsatı bulamadığı için bölgelerine atanan doktorlara sıkıntılarını anlatamıyorlar. Bu üzücü durum yalnızca ülkemiz için geçerli değil. Birçok Avrupa ülkesinin yanı sıra, her yıl binlerce göçmen ABD’ye geliyor ve çoğunluğu İngilizceyi yeterince bilmiyor.

Bu göçmenlerden biri olan Bill Tan Amerika’ya geldiğinde 15 yaşındaydı. Bill geldiğinde yalnızca 500 kelime civarı İngilizce biliyordu ancak bu ailesinin bildiği İngilizceden çok daha fazlasıydı.  Göçmenliğinin ilk yıllarında İngilizce bilmediği için yaşadığı sıkıntılar Bill’in Transcendent Endeavors şirketini kurmasına teşvik eden şey oldu.  Kuruluş amacı iyi düzeyde İngilizce bilmeyen vatandaşlara yardım etmek olan şirket, bu doğrultuda Starling projesini hayata geçirdi.

Hastanın yatağının yan tarafında bulunan Starling tuşları, her dilden hastanın anlayabileceği simgeler aracılığıyla hastanın hemşireleriyle bağlantı kurmasını sağlayan bir sistem.  İhtiyaç duyduğu simgeye tıklayan hastalar, simgenin İngilizce karşılığını duyarak sağlık alanında İngilizce sözel iletişimini de geliştirmiş oluyor. Hastanın çağrısını kendi ekranından görebilen hemşire hastaya Starling aracılığıyla cevap verip başka bir yardımcıyı yollayabiliyor ya da kendisi yardıma gelebiliyor. Hemşire ayrıca hastanın isteğini Starling mobil uygulaması aracılığıyla telefonda görebiliyor.


İngilizce sağlık bilgisi kısıtlı olan hastalar bu şekilde sağlık görevlileriyle aralarına giren ‘’dil uyuşmazlığını’’ yok etmiş oluyorlar. Hastalarla aralarındaki engeli kaldıran görevliler de bu şekilde zamandan tasarruf etmiş oluyor.  Böyle bir programın ülkemizde de kullanılması bizi sağlık sektöründe ileriye taşıyabilir. Sizce de ülkemizde Bill gibi yatırımcılara ihtiyaç duyulmuyor mu?

Submit a Comment