İnternet Dünyasında Radyoloji
Radyoloji, x ışınları ve diğer görüntüleme yöntemlerinin tıpta tanı ve tedavi amacıyla kullanılmasıdır. Bu yöntemlerden bazıları; ultrason, bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans görüntüleme, nükleer tıp yöntemleri, pozitron emisyon tomografi, mamografi, floroskopi gibi yöntemler olabilmektedir. Radyoloji iki ana başlığa ayrılır. Bunlar, “Tanısal Radyoloji” ve “Radyoterapi” dir.
Bu yazımızda radyoloji dalının internet ve sosyal medyadaki varlığını okuyucularımıza sunacağız. İlgili blog sayfalarından haber kaynaklarına, çevrimiçi gruplardan Twitter kullanıcılarına kadar olabildiğince geniş bir şekilde ilgili kaynakları bu yazımızda bulabilirsiniz.
Radyoloji hakkında en güncel haber ve bilgileri edinebileceğiniz bazı “haber kaynakları” aşağıdaki gibidir;
Bu sayfa, radyoloji alanında daha önce yapılmış olan geniş araştırmaları kaynaklarıyla birlikte arayan sağlık profesyonelleri için hazırlanmıştır.
2- Medical News Today – Radiology/ Nuclear Medicine News
Radyoloji ile ilgili en son yöntemleri ve gelişmeleri sunan Medical News Today ile aynı zamanda akademik makalelere de ulaşabilirsiniz.
eMedicineHealth.com Mayıs 2003 yılında kurulan ve sağlık bilgisi tüketicilerine yönelik olarak hazırlanmış bir web sitesidir. Sağlık uzmanları tarafından, hastalar ve bilgi tüketicilerine yönelik, 900′ün üzerinde makaleyi bünyesinde barındırmaktadır.
1999 yılında kurulan MDLinx, sağlık sektörüne çevrimiçi çözümler sunan önemli hizmetlerden bir tanesidir. Amacı, sağlık profesyonelleri ile hastaları belli konu başlıkları altında bir araya getirerek bilgi alışverişini sağlamaktadır.
Medscape doktorlara, alanında uzman sağlık profesyonellerine hizmet veren, web dünyasındaki en güçlü ve güvenilir kaynakları sunan bir araçtır. Bir seferliğe mahsus olarak kolay bir üyelik sistemi ile çalışan Medscape, kullanıcının profiline göre en önemli gördüğü haberleri yayınlayabilmektedir.
Sağlık uzmanlarına yönelik içerik üretimi yapan MedPage Today, radyoloji ile ilgili çıkan en son haber ve gelişmeleri klinik perspektiften inceleyerek uzmanlara iletmektedir.
7- American College of Radiology
34.000’i aşkın üyesiyle kaynaklarını güvenilir, etkili ve ulaşılabilir bir şekilde sunmaktadır.
Blog sayfaları:
İnternet aracılığıyla bilgi almak dendiği zaman, belli konulara yönelmiş olan blog sayfalarını asla göz ardı etmemek gerekir. Radyoloji ile ilgili yararlı bilgiler sunan blog sayfalarından birkaç örnek sunmak gerekirse;
“Review of Radiology” kitabının yazarı Sumer Sethi tarafından hazırlanan bu blog sayfası tıp öğrencileri için değerli bir kaynak haline gelmiştir.
Macaristan’lı iki tıp öğrencisi tarafından hazırlanan bu blog sayfası, eğitici ve aynı zamanda eğlenceli içerikleri barındırmaktadır.
A.B.D.’de bulunan Arizona eyaletinde yaşayan bir başka tıp öğrencisinin hazırladığı bu blog sayfasında özellikle tıp öğrencilerinin faydalanabileceği bilgiler mevcuttur. Blog 2005’ten bu yana aktif olarak içerik üretmektedir.
4- Imaging News – CT, MRI, and PET
Cat, PET taramaları ile ilgili en son haberleri okucuyularıyla paylaşan bir blog sayfasıdır. 2007 yılından beri aktif olan blog, pek çok radyolojist tarafından tavsiye edilmektedir.
5- Musculoskeletal and Orthopedic MRI
2011 yılından bu yana düzenli içerik giren blog sayfası, medikal profesyonellerce güncellenmektedir ve ağırlıklı olarak MRI üzerine bilgi girilmektedir.
Podcast Yayınları:
Hazırlanmış olan ses dosyaları sayesinde, özellikle sürekli hareket halindeyken dahi bu dosyaları dinleyerek bir konuda bilgi sahibi olabilmek artık oldukça kolay. 2000’li yıllarda “iPod” sözcüğündeki “pod” (küçük kapsül) ve “broadcast” sözcüklerinden oluşturulmuştur. Aşağıda radyoloji ile ilgili bilgilerin bulunduğu podcast yayınlarını bulabilirsiniz.
1- MUSC Health Audio Podcast- Radiology
Akademik olarak medikal araştırmaları sunan MUSC Health, radyoloji ile ilgili gelişmeleri ve tartışmaları bu podcast yayınında abonelerine sunuyor. Bu yayın ayrıca koroner stent ve karaciğer kanseri hakkındaki tedavi yöntemleri ile ilgili de bilgi sunmaktadır.
LearningRadiology.com bünyesinde bulunan bu podcast yayını, 2008 yazından itibaren düzenli olarak yayın yapmaktadır. Popüler bilgi kaynaklarından biri haline gelmiştir.
3- Radiology Society of North America- Hear What We Think
Radiology Society of North America üyeleri tarafından yaratılan bu podcast yayını, önemli ve özgün içerikleri paylaşarak, radyoloji alanındaki kullanımı hakkında tartışmalara yer vermektedir.
4- The Society for Pediatric Radiology Podcasts
Pediyatrik radyoloji ile ilgili özet içerikler barındıran bir yayındır.
5- LearningRadiology Video Podcast
Radyoloji dalının temelleri ile ilgili seçilmiş kısa konu başlıklarını yayınlayan, sağlık profesyonellerini ve tıp öğrencilerini hedefleyen bir podcast yayınıdır.
İnternet Toplulukları:
Sağlık bilgisi edinmenin günümüzde en etkili yollarından biri de çevrimiçi platformlara katılarak, hem sağlık uzmanlarından hem de daha önce aynı rahatsızlığı geçirmiş olan hastalardan bilgi alışverişi yapmaktır. Aşağıda, radyoloji ile ilgili açılmış çevrimiçi platformları ve Facebook gruplarını bulabilirsiniz.
1- Radiolopolis
Pek çok eğitici programla birlikte, klinik çalışmaları da paylaşan, dünyanın dört bir yanındaki radyoloji uzmanlarını bir araya getirmeyi amaçlayarak, bilgi alışverişini sağlamayı amaçlayan bir topluluktur.
Kullanıcısını paylaşmaya, yeni şeyler öğrenmeye ve kendini geliştirmeye cesaretlendiren topluluk, içinde barındırdığı forum yapısı ve güncel haber başlıkları ile aktif bir platformdur.
3- İRADİX
Farklı coğrafyalarda bulunan radyoloji uzmanlarını bir araya getirmeyi amaçlayan bir platformdur.
Radyoloji dalı altında çalışan kişiler arasında bilgi paylaşımı yapılmasını amaçlayan bir topluluktur.
5- Student Doctor Network – Radiology Forum
Kısa haliyle SDN, tıp eğitimi alan öğrencileri mesleğe hazırlamak ve cesaretlendirmek amacıyla kurulmuştur. 200.000’den fazla bulunan üye sayısı ve 8 milyonu geçkin gönderi sayısıyla iyi bir bilgi kaynağıdır.
Facebook Grupları:
1- Radiology
2- American College of Radiology
3- King’s College Radiology Society
4- Auntminnie
Sırada ise önemli sosyal medya kanallarından bir tanesi olan Twitter var. Günümüzde sağlık uzmanlarının belli konuları tartışmak amacıyla Twitter’ı kullanmalarında oldukça fazla sebep bulunmaktadır. Twitter’ın bu konudaki avantajları hakkında bilgi edinmek isterseniz bu yazımızı tıklayabilirsiniz.
Yazımızın bu kısmında, radyoloji alanındaki güncellemeleri ve gelişmeleri paylaşan ve tartışan bazı hesaplar bulunmaktadır.
- OZ Medical
- radRounds Radiology
- Radiology Help
- AuntMinnie.com
- Radiological Society
- Get Radiology Jobs
- Elseview Radiology
- American College of Radiology
- American Roentgen Ray Society
- Radiology Residents
- Medscape Radiology
- Health Imaging Hub
- MNT Radiology
Radyoloji ile ilgili Twitter’da en çok tweet atan sağlık profesyonelleri ise;
Radyoloji ile ilgili YouTube Kanalları:
5- radRounds
Radyoloji ile İlgili Hazırlanmış Slayt Gösterileri:
-
neden turkiyeden hıcb ı sayfayı yazmadınız
Comments