Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Kablosuz Medikal Cihazlarda FDA Rehberliği

Kablosuz Medikal Cihazlarda FDA Rehberliği
Buğrahan Ceylan

Günümüzde tele tıp olanakları artık çok daha yaygın ve gelişmiş bir şekilde kullanılabiliyor. Bu gelişmenin göstergelerinden bir tanesi ise kullanılan medikal cihazların gün geçtikçe kablosuz teknolojilere sahip olmasıdır.

Sağlık hizmetlerinde, pek çok medikal cihaz en az bir işlevini kablosuz bağlantı sayesinde gerçekleştirebilmektedir. Bu işlevlere örnek olarak, sağlık uzmanlarının hastalarının yaşamsal fonksiyonlarını uzaktan anlık olarak izleyebilmeleri verilebilir. Bu şekilde bir kolaylığın kullanılmaya başlanması, hastayla doktorun arasındaki iletişimin aslında artmasına, verilen hizmetin kaliteli hale gelmesine ve sürecin daha hızlı ilerlemesine olanak sağlıyor. Tabii bazı riskler de yok değil. Bu riskler üzerinden bir kriz durumu yaşanmasını düşünecek olursak; kablosuz iletişim kuran bu cihazların bir şekilde sinyallerinin karışması ya da yanlış bir veriyi göndermesinin sonuçları ne olurdu? İki farklı kişinin kan şekeri test sonuçlarının karışması ya da zamanlaması oldukça önemli olan bir verinin gönderiminin bağlantı kopması sebebiyle gecikmesi? Tüm bu ihtimaller oldukça fazla ölüm riskini de beraberinde getirmektedir.

Bu gibi hataların ya da risklerin en aza indirgenmesi ve garantisinin verilmesi Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) ve bu cihazları üretirken çeşitli testler yapan üretici firmaların görevidir.

Bu görev bilincinin bir sonucu olarak, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi, radyo frekansları kullanarak kablosuz teknoloji ile veri transferi gerçekleştiren medikal cihazlar için bir rehber yayınladı. Bu rehberin içinde, wireless medikal cihaz üreticilerin, bu cihazların hangi ortamlarda kullanılacaksa (ev,hastane,klinik vs.) bu ortamlarda düzgün çalışması için gerekli koşulların sağlanması ve düzgün bir şekilde kullanılması ile ilgili maddeler mevcut. Özellikle klinik,hastane gibi bu tip cihazların oldukça fazla bulunabildiği ortamlarda, bant genişliği düşük olacağından dolayı, kablosuz cihazların sinyallerinin birbirine karışması ya da gecikmesi oldukça muhtemel olabilmektedir. Bu tür bir problem ise sağlık tehditlerine yol açabilmektedir.

Bu tür bir rehberin hazırlanması bir anlamda FDA’nın yeni teknolojilere ve araçlara yenilikçi yaklaşımını göstermektedir. Hazırlanan rehbere ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Submit a Comment