Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Torunum Seni “Like” Ettim!

Torunum Seni “Like” Ettim!
Ecz. Ezgi Edemen

Annelerin sosyal medyada bulunma oranlarını her geçen gün daha da arttığını “Sosyal Medya Artık Daha Popüler” adlı yazımızda söylemiştik. Online annelere yeni yeni alıştığımız Facebook’ta büyükanne ve büyükbabalarımızla arkadaş olacağımız zamanlar çok yakın. Üstelik hayırlı bir torun olarak onları bu konuda biz teşvik edeceğiz. Nedeni basit: Arizona Üniversitesi mezunlarından psikolog Janelle Wohltmann’ın yaptığı araştırmaya göre; Facebook kullanan yaşlıların bilişsel fonksiyonları kullanmayanlara göre %25 daha iyi. Üstelik bu kişiler kendilerini daha sosyal hissediyorlar.

Araştırma kapsamında yaşları 68 – 91 arasında değişen, Facebook kullanıcısı olmayan ya da ayda bir defa Facebook’u kullanan, 14’er kişilik üç grup oluşturuluyor. Gruplar üzerinde çalışmaya başlanmadan evvel katılımcılar çeşitli nöropsikolojik testlere tabi tutularak yalnızlık, sosyal çevre, arkadaşlık gibi değişkenler üzerinden sosyallikleri ölçülüyor.

Gruplardan birine Facebook tüm ayrıntılarıyla anlatılıyor, grubunun diğer kişileriyle Facebook’ta arkadaş olmaları sağlanıyor ve günde en az 1 defa paylaşımda bulunmaları isteniyor. İkinci gruptaki yaşlılar Penzu.com adlı, sanal günlük sitesine üye oluyor. Site kişiye özel sanal bir günlük olduğundan site içerisindeki yazıları da dışarıya kapalıdır. Platform içerisinde başka biriyle iletişim halinde olunamadığından sosyalleşme imkanı da bulunmamaktadır. Bu gruptaki kişilerden de günde en az bir yazı girmeleri ve doğru bir ölçüm yapılabilmesi için bu yazıların -tıpkı Facebook’taki gibi- en az 3-5 satırdan oluşması isteniyor. Üçüncü grup ise ne Penzu.com üye oluyor ne de Facebook kullanıyor.

8 haftanın sonunda testin başında yapılan nöropsikolojik testler tekrar yapılıyor, katılımcıların sosyallik dereceleri ölçülüyor.

Bu ölçümlerin sonunda ortaya çıkan sonuç bir hayli çarpıcı. Malum, yaşlılıktaki en büyük korkulardan biri zihinsel kabiliyet kayıplarının olması. Araştırma sonuçlarına göre Facebook kullanan yaşlılarda, yani birinci grupta, sosyalleşmeyle beraber bu kabiliyetlerin diğer yaşlılara nazaran %25 geliştiği gözlenmiştir. Gelelim bu farklılığının sebebine: Yukarıda da belirttiğim gibi Penzu.com’un işleyişi günlüğünüzü internette tutmaktan öte bir şey değil. Facebook’ta ise durum tam tersi. Siz paylaşımda bulunuyorsunuz, bu paylaşıma yorum geliyor; arkadaşlarınızın iletileri ise cabası. Sitenin ileti akışı oldukça fazla. Böylelikle her yeni iletiyle siz de farklı bilgiler öğrenebiliyor, farklı kişilerle temasa geçebiliyor, farklı gruplarda fikirlerinizi beyan edebiliyorsunuz.

Oyunları es geçmemek gerek. Keza, araştırmaya göre; Facebook üzerinden oynanan oyunlar, yaşlıların bilişsel fonksiyonları için iyi bir destek. Üstelik bu oyunlar vesilesiyle başka insanlarla da iletişim kurma şansları oluyor.

Faydalarının yanı sıra, bilmeyenler için Facebook kullanımının doğru anlatılması şart. Zihinsel gelişime katkısı olduğu muhakkak, ancak birtakım güvenlik önlemleri almadan ve tüm hatlarıyla öğretmeden büyük annenizi bilgisayar başında bırakmak bir takım güvenlik sorunlarını beraberinde getirebilir.

Görünen o ki “Artık dinlensin, evinde kalsın.” dediğimiz büyüklerimize en büyük kötülüğü, onları sosyal hayattan uzak tutarak yapıyoruz. Yılların yorgunluğundan dolayı ağır fiziksel aktiviteleri kaldıramasalar da zihinlerinin parlak kalması için beynin aktif bir şekilde kullanılması şart. Facebook bu noktada tavsiye edilebilecek en pratik ve keyifli sosyal araçlardan biri olduğuna göre artık fotoğraflarımızın altında “Kızım çok tatlı çıkmışsın, Kim bu güzel kız?” yorumlarını görmeye kendimizi hazırlayalım.

Submit a Comment