Kanser Hastalarına Yönelik Yeni Bir Platform: SmartPatients
Hastaların internette sağlık bilgisi için geçirdikleri süre günden güne artmaktadır. Özellikle bilgi alış verişi ve dayanışma amacıyla kurulan platformlar, pek çok hastanın yeni gelişmeler hakkında bilgi sahibi olmasını ve diğer hastalardan tavsiye alabilmelerini sağlıyor. Google’ın eski sağlık stratejisti Roni Zeiger de sağlık alanındaki bu gelişmelerin farkında ki dünyanın en geniş Çevrimiçi Kanser Toplulukları Derneği (ACOR) kurucusu olan Gilles Frydman ile yeni bir girişimcilik amacıyla Google’daki eski işinden ayrılmış bulunmaktadır. Zeiger ve Frydman, birlikte çalışarak SmartPatients isimli yeni bir platform kurdu. Yeni kurulan bu platformun amacı, kanser hastalarının bir araya gelerek birbirlerine destek vermeleri ve hastalıkları hakkında daha detaylı bilgi edinebilmeleri.
Üç aylık bir test ve geliştirme sürecinin ardından tam sürüm ve kullanıma geçmiş bulunmakta olan SmartPatiens, kurulduğu ilk günlerde yalnızca davetiye ile üye kabulü yapmaktaydı. Kanser hastaları, platformu çoğunlukla bilgi almak, diğer hastalarla iletişime geçerek dayanışma ortamı oluşturmak ve kanser tedavisiyle ilgili en son gelişmeleri takip etmek amacıyla kullanmakta. Günümüzde çevrim içi sağlık bilgisi edinmenin ve hastalar arası dayanışma platformlarının arttığı bir dönemde SmartPatients, hastalara yönelik olduğu kadar doktorlara da hitap etmekte.
Platformun ortak kurucularından olan Zeiger, SmartPatients için: “Kanser hastalarının oluşturduğu topluluklar tam bir bilgi kaynağı haline gelmekte. Bu tür platformlar sayesinde hem hastalar hem de doktorlar, nerede yaşadıkları fark etmeksizin, ülke sınırları olmadan iletişime geçebiliyor ve tedavi fırsatları hakkında bilgi alabiliyorlar.” Diğer pek çok yazımızda da bahsettiğimiz gibi SmartPatients ve benzeri çevrimiçi platformlar sayesinde hastalar bilgi alışverişi yapabiliyor ve farklı kanser türleri olsa dahi benzer belirtiler ve bu belirtilerin etkileri hakkında iletişime geçebiliyorlar.
SmartPatients’ın muhtemel gelir kaynağının, kullanıcıların oluşturduğu bilgi madenlerinin satılması ile olması bekleniyor. Çoğu platformda, hasta ve doktorların ortaya koyduğu birinci ağız bilgi ve haberler, ilaç şirketleri ya da üniversitelerde yapılan araştırmalar için oldukça değerli oluyor. SmartPatients’ın en önemli özelliklerinden bir tanesi; doktorlar için dünyanın en geniş çevrim içi topluluğu olan Sermo ile entegre çalışabilmesi. Bu sayede Sermo platformundaki uzman doktorlar, SmartPatients üzerindeki hastaların oluşturduğu tartışma platformlarına katılabilecek ve platformları gözlemleyebilecek.
Hastaların oluşturduğu bu bilgi kaynağının paylaşılması üzerine bir gelir modeline sahip olan platform, buna rağmen bu paylaşımları kesin bir gizlilik ve kişinin kimliğinin ortaya çıkmaması ilkesine bağlı olarak yapacak. Platformun asıl amacı, sağlık endüstrisi içinde bulunan tüm grupların daha iyi ve etkili klinik araştırmaların yapılabilmesi için birbirine yardımcı olabilmelerini sağlamaktır.
Comments