“Nefes Biyopsisi” Teknolojisi ile Kanser Teşhisi Kolaylaşacak
İnsanların kendine ait parmak izleri olduğu gibi hastalıkların da kendine özgü bileşikleri vardır. Owlstone Medical’deki bilim insanları nefesteki bu özgün bileşikleri kullanarak kanser için erken tanı amacıyla ‘Nefes Biyopsisi’ni geliştirdi.
Kanser tedavilerinde olumlu sonuç alabilmek için erken tanı hayati öneme sahiptir. Tanı ve teşhis için yapılan biyopsi, kan ve idrar testleri ise hastalar için acı verici ve yorucu olabilmektedir. Yeni tasarlanan “Nefes Biyopsisi” teknolojisi ile hem hastalara hem de doktorlara büyük kolaylık sağlanması planlanıyor.
Vücutta normal süreçler sonunda kendine has “uçucu organik bileşik” adı verilen maddeler üretilir. “Peki kanser kendine özel bileşikler üretir mi?” düşüncesinden yola çıkılarak yapılan çalışmalarda, hastanın cihaza üflemesi ile nefesinde bulunan maddelerden kanser olup olmadığının anlaşılması hedefleniyor. 2 yıl sürecek ve seçilmiş 1,500 kişi ile yapılacak bu çalışmalar Cambridge Addenbrooke’s Hastanesi’nde gerçekleştirilecek. Mide ve yemek borusu kanseri ile başlanan çalışmaların prostat, böbrek, karaciğer ve pankreas kanserleri ile genişletilmesi planlanıyor.Çalışmalarda hastalar 10 dakika boyunca cihaza üfleyecek. Ardından nefes örnekleri toplanacak ve Owlstone Medical’s Breath Biopsy laboraratuvarında analiz edilip sonuç alınacak.
Kaynak: CNN
Submit a Comment