Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Otizmle Mücadelede Stanford’tan Autism Glass Desteği

Otizmle Mücadelede Stanford’tan Autism Glass Desteği
Kubilay Han Uluerim

Pek çok otistik çocuk gibi Julian Brown da insanların yüzünden ifadelerini okumakta zorlanıyor. Lakin, 10 yaşındaki Brown, insan yüzlerini anlık olarak tarayan, kaydeden ve kullanıcıya bu duygular hakkında bilgiler veren “Autism Glass” adlı deneysel bir cihazdan yardım alıyor. Üstelik, Julian Brown, Stanford’ın yürüttüğü autism glass deneyine katılan ve terapi gören otistik 100 çocuktan sadece biri.

Google Glass ile kullanılmak üzere tasarlanan yüz takibi ve duygu tespit etme teknolojisi, Stanford öğrencisi Catalin Voss ve araştırmacı Nick Haber tarafından geliştirilmiş.

Açıklanana göre, Julian bu cihazı her gün ailesi ile konuşurken, oyun oynarken ve yemek yerken 20 dakikalık sürelerle 3 defa kullanıyor. Akıllı telefon üzerinden çalışan  yazılım, gözlük kullanıldığı sırada sürekli kayıt alıyor; kamera mutluluk veya mutsuzluk gibi duyguları tespit ederse, Julian gözlüğün camında ‘mutlu’ veya ‘mutsuz’ kelimesini ya da bunlara karşılık gelen bir emoji görüyor.

Autism Google Glass

Julian Brown ve annesi Kristen, Stanford Wall Lab’te cihazı denerken.

“Autism Glass programı, otistik çocuklara bir yüzün neyi ifade ettiğini anlamayı öğretmek için yürütülüyor. Eğer bu istediğimiz gerçekleşirse, bu çocuklar sosyal olarak daha aktif olacaklar.” diyor Stanford School of Medicine Wall Lab’in ve Autism Glass programının yöneticisi Dennis Wall.

Geçtiğimiz yıl Google Glass üretimini durduran Google ise, program için Stanford’a 35 Google Glass vererek tıbbi araştırmacılar arasında tekrar hayat bulmuş. Lakin, teknoloji devinin projeye başka bir desteği olmadığı belirtiliyor.

Wall’un açıklamalarına göre, eğer araştırma olumlu sonuçlar verirse, geliştirilen teknoloji birkaç yıl içinde genel halkın kullanımına sunulabilir. Wall, projenin çok erken bir aşamada olduğunu söylerken, deneye katılan 100 çocuk ve ailelerinden oldukça olumlu yorumlar geldiğini de belirtiyor.

 

Submit a Comment