Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Sağlık Sektörüne Sosyal Medya İçin İçerik İpuçları

Sağlık Sektörüne Sosyal Medya İçin İçerik İpuçları
Hazal Tüfekçi

Her sektörde bir zaman sonra sosyal medyada içerik oluşturmak sıkıntı olabiliyor. Konular tükendi gibi geliyor, yeni şeyler üretilemiyor. Özellikle sağlık gibi daha dikkat edilmesi gerekilen spesifik bir alanda bu sık sık yaşanabiliyor. Siz de sağlıkçı olarak daha çok kişiye ulaşabilmek için sosyal medyada düzenli olarak kaliteli ve güncel bir içerik oluşturulması gerektiğini biliyor fakat kaynaklarınızın yavaş yavaş tükendiğinizi hissediyorsanız sizlere yardımcı olabilmek için küçük ipuçları hazırladık.

Öncelikle içerik oluşturmak konusunda Berg’in E’ler Kuralı’ni bir hatırlayalım :

  • Etkileşim (Engage)
  • Eğitici veya eğlendirici (Educational or entertaining)
  • Kolay ulaşılır (Easy to Access)

Sosyal medyada içerik oluştururken okuyucu sayısını arttırmak için dikkat etmeniz gereken kurallar sadece bu kadar. Şimdi bakalım sağlık sektörü çalışanları olarak sosyal medyada neler yapabilirsiniz:

   1. Hastalarınıza Sorular Sorun

Sosyal medya üzerinden onların kişisel özellikleriyle ilgilenin. En korktukları şeyi sorun, en zorlandıkları veya yaparken en mutlu oldukları şeyi öğrenin. Sürekli hastanede kontrol altında olması gereken kişilere hastanede daha rahat saatler veya günler geçirebilmeleri için sağlık sorumlularının neler yapabileceklerini, neler beklediklerini sorun. Sadece hastanede uzun zamanlı bulunmak zorunda olanlara değil kontrole gelenler için de; şikayetleri neler, kontrollere gelirken ayaklarının geri geri gitmesini engelleyebilecek neler vardır, sosyal medya üzerinden kolayca öğrenebilirsiniz. İlişkinizi kesinlikle ticarileştirmeyin, tek amacınız onlarla ilgilenmek ve iletişiminizi kuvvetlendirmek olsun.

   2. Personellerinizle İletişimde Olun

Personellerinizin hastalarla sizden çok daha fazla zaman geçirdiği bir gerçektir. Araştırmalar gösteriyor ki hastalar 15-20 dakika doktora görünebilmek için en az 60 dakika personellerle iletişimde oluyorlar. Randevu ayarlamak, sigorta ve kimlik bilgilerini vermek, gelen hastanın kaydını alıp en baştan kimlik ve sigorta bilgilerini almak, hastalık bulguları için testler yapmak, bu bilgileri kaydetmek, alerjilerini ve daha önce doktora geliş sebeplerini öğrenmek gibi onlarca işlemde hep personeliniz hastayla yüz yüzedir. Siz de personelinizle iletişim halinde olup hastalarla yüz yüze oldukları her an için onları eğitmelisiniz. Belki de personelinizin hastalarla yaşadıkları deneyimleri sosyal medyadan takip etmelisiniz. Böylece hasta deneyimlerini hızlıca iyileştirebilirsiniz.

   3. Araştırmalarınızı Yapın

Anahtar kelimeleri araştırın;  sitenizi kullanan ziyaretçilerin hani kelimeleri kullanarak arama yaptıklarında sitenize ulaştıklarını Google Alerts, Google Keywords ve Google Analytics’i kullanarak anlayabilirsiniz.  Twitter, Hootsuite ve Tweetdeck ve diğer platformları kullanarak da hastalarınızın uzmanlık alanınıza dair hangi konuları araştırdığını, merak ettiğini öğrenebilirsiniz. Mesela alanınızla alakalıysa bahar dönemlerinde “astım tedavisi” şeklinde aratın veya sosyal ağlarınızda astımı olanların çektikleri zorlukları sorun. Tüm bu sorulara aldığınız yanıtlar ve yaptığınız aramaları da araştırmalarınızda, çalışmalarınızda kullanabilirsiniz.

   4. Güncel Konuları Takip Edin

Şu sıralar sağlıkla ilgili güncel olan, sık sık konuşulan konular neler? Bu konuların sıkı takipçisi olun. Mesela çocukların aşılanmalarıyla ilgili gündemde bir tartışma varsa tanıdığınız bir çocuk doktoruyla görüşüp uzman fikirlerini alın. Bu görüşme çevresinde onlarca içerik oluşturabilirsiniz. Görüşmeyi video kaydı halinde sunabilirsiniz, bir röportaj haline dönüştürüp blogunuzda yayınlayabilirsiniz veya daha da basitleştirip konuyu eğlenceli bir infografik haline dönüştürebilirsiniz. Seçim tamamen size kalmış, içeriğinizi istediğiniz şekilde süsleyebilirsiniz.

   5. En Çok Paylaşılanlar

Çoğu sosyal platform bizlere o saatlerde veya günlerde en çok bahsedilen konuları görme imkanı sağlıyor. Bu insanlar için o sıralar neyin önemli olduğunu görmeniz için ciddi bir fırsattır. Siz, merak edilen konularda insanların güvendiği doğru içeriği üreten kişi olacaksınız. Bu yüzden söz konusu grip, nezle,  kanser vb. olduğunda sahip olduğunuz imkanlarla insanlara en doğru ve güvenilir içeriği sunmaya çalışın.

Herkesin içerik oluşturmak konusunda sıkıntılar çektiği zamanlar olur. Umarız bu beş başlık sizin işinizi kolaylaştırır. Ne hakkında yazacağınıza karar verdiğiniz an geriye sadece bunu etkileşim (engage) sağlamak için kullanmak kalıyor. Şunu da unutmayın kaliteli, özgün ve güvenilir bilgiler sunduğunuz zaman hiç kimse yoksa meslektaşlarınızın dikkatini çekeceksinizdir. Yani doğru kullandığınız zaman sosyal medyanın nimetlerinden ucundan kıyısından elbet siz de faydalanacaksınız.

Comments

Submit a Comment