Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Neden Doktorlar Tweet Atamıyor?

Neden Doktorlar Tweet Atamıyor?
Buğrahan Ceylan

Bu günlerde bir şeyi hatırlamamız için, kâğıt kalem taşımamıza ya da başkalarının bizi uyarmasına pek ihtiyacımız yok. Çünkü gelişen teknoloji sayesinde unuttuklarımız sürekli olarak bize kolayca hatırlatılıyor. Şöyle ki bankalar hesabımız hakkında güncel bilgileri bize anında ulaştırabiliyorlar ya da uçağımızın sefer bilgileri hakkındaki değişiklikleri anında sms yoluyla veya e-mail ile öğreniyoruz.  Peki, günlük hayatımızı kolaylaştıran bu kadar gelişme var iken neden doktorunuz ya da sağlık kurumları, sağlığınız için sizlere tweet ya da e-mail atamasın ki?

Pek çok kişi en az bir kez dahi olsa interneti kullanarak sağlık bilgisi edinmeye çalışmıştır. The Pew Internet&American Life Project’in yaptığı “Health Online 2013” anketine göre 18-64 yaş arası kullanıcıların%70-75’i interneti sağlık düzeyleriyle ilgili araştırma yapmak için kullanmıştır. Oranların bu kadar fazla olduğu bir ortamda doktorlar da kendilerini çevrimiçi ulaşılabilir kılmayı istiyor hatta bunun bir gereklilik olduğuna inanıyorlar.

West County Health Centers’dan Dr. Jason Cunningham; “Gün geçtikçe daha da fazla hastamız dijital dünyaya adım attıkça, biz doktorlar da onlarla daha iyi iletişim kurabilmek ve randevular hakkında konuşabilmek için aynı ortamda bulunma gerekliliğini hissettik.” diyerek dijital yönelimi açıklıyor.

Tabii ki bu sosyal medya çılgınlığını engelleyen önemli bir husus var, bu da; güvenlik endişesi. Amerika’da HIPAA (Health Insurance Portability and Accountability Act of 1996) kurallar bütünü, ki bu gerçekten olması gereken ve yararlı bir kanun, elektronik ortamda sizin kimlik bilgilerinizi açığa çıkarabilecek sağlık bilgilerinin paylaşılmasını yasaklar. Ülkemizde ise, hasta mahremiyeti ve güvenliği benzer hassaslıkta ele alınmaktadır ve yine benzer yasaklar ve kısıtlamalarla hasta hakları korunmaya çalışılmaktadır.

Sosyal ağlar henüz yeterince güvenli olmadığından ve HIPAA kurallarına benzer hasta mahremiyeti ve güvenliğini gözeten kurumlara uyumluluk göstermediğinden dolayı doktorlar hastalarıyla ilgili herhangi bir paylaşım yapamazlar. Hatta doktorlar yaklaşmakta olan muayene tarihini hatırlatmak amacıyla dahi hastasını sosyal ağlar üzerinden bilgilendiremiyor. Tabii eğer kan testi sonuçlarınızın sosyal medyada yayınlanmasını istemiyorsanız.

İnternetin hepimizin hayatına önemli gelişmeler ve yenilikler kattığı kesin, ama riskleri de oldukça fazla. Sağlık sektörü ve bu konuyla ilgili olan herkes dijital dünyaya adım atarken doğru ve yanlışları iyi hesaplayabilmeli ve kesinlikle belirli bir strateji ve uygunluk üzerinden hareket etmelidir.

 

 

Submit a Comment