Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Sensör Teknolojileri ve Sağlık Sektörü

Sensör Teknolojileri ve Sağlık Sektörü
Buğrahan Ceylan

Sağlık sektöründe giyilebilir teknoloji ve mobil sistemlerin sunduğu avantajlar yapılan yeni çalışmalar ile birlikte değerini gün geçtikçe artırmaktadır. Özellikle bitmesine çok az bir zaman kalan 2013 yılı içinde sensör teknolojileri ve buna bağlı diğer cihazların sahip olduğu pazar payı gücü de oldukça yükseldi.

Şu an için piyasada bulunan giyilebilir teknoloji ürünleri çoğunlukla tek bir amaca yönelik hazırlanmaktadır; yaşam fonksiyonlarının ölçülmesi. Bu amaçla geliştirilen pek çok medikal cihaz, sunduğu hizmeti tek başına vermek yerine diğer mobil cihazlarla birlikte koordine çalışabilecek şekilde tasarlanmaya başlanmıştır.

Vital Connect isimli şirket, hastanın mobil cihazlarıyla sürekli olarak iletişim kurabilecek ve belli bir zaman aralığında topladığı bilgiyi sunmak yerine, sürekli olarak rapor sunabilecek bir giyilebilir teknoloji ürünü geliştirdi. HealthPatch isimli bu yeni giyilebilir sensör kullanıcının akıllı telefonu, tablet bilgisayarı, dizüstü bilgisayarı ve bulut sisteme bağlanabildiği gibi aynı zamanda akıllı cihazların sunduğu güvenilir kablosuz internet bağlantısı sayesinde de kişinin doktor ya da hemşiresi ile de sürekli iletişim halinde olabilmektedir.

HealthPatch

Çoğu giyilebilir sensör tipi cihaz, kullanıcının bileğine takılarak çalışması bir yana HealthPatch kişinin direk göğüs kısmına monte edildiğinden dolayı hastanın ne kadar kalori yaktığını, kalp ritmini ve diğer yaşamsal fonksiyonlarını sürekli olarak iletebilmektedir. Bu özelliği aynı zamanda bu değerlerin tam bir doğruluk ile iletilmesinde de önemli bir rol oynamaktadır.

HealthPatch dahil bu tip diğer cihazların sağladığı diğer bir avantaj ise; sürekli risk grubunda olan hastaların takibinde sağladığı faydadır. Yine cihazı kullanan kişinin, basit bir arayüz aracılığıyla ayarlayabileceği alarmlar ile yaşamsal değerlerin belirlenen eşiğin altına ya da üstüne çıkması durumunda kullanıcı ve gerekli ayarlar yapılandırıldıysa sağlık uzmanı bu durumdan anlık olarak haberdar olabilecektir.

BioPacth isimli bir diğer ürün ise benzer fonksiyonlara sahip; bu sensör vücudun istenilen bölgesine, deri altına yerleştirilebildiğini ve bulunduğu bölgeye göre farklı bilgiler sunabilmektedir.
Bu alanda önde gelen araştırmacılardan biri olan Geng Yang: “Geliştirilen bu sensör, eğer vücutta göğüs kısmına yerleştirilirse elektrokardiyografi (ECG), kafatasına yerleştirilirse beyin dalgalarını (EEC), kolun ön kısmına yerleştirildiği takdirde ise kasların sinir sistemi ile uyumluluğu hakkında bilgileri alıcılara göndermektedir. Ayrıca nerede olursa olsun, anlık vücut sıcaklığını da ölçebiliyor.” Demektedir.

Bu tür teknolojilerin sağlık sektöründe ki potansiyelini anlayabilmek için aşağıdaki verilere göz atmak sanırım yeterli olacaktır.
• 2011-2012 yılları arasında giyilebilir teknoloji ürünlerinin satış oranı 3 katına çıkmıştır.
• 2012 yılında 8.3 milyon adet akıllı saat, fitness takip cihazları gibi kablosuz bağlantılı giyilebilir teknoloji ürünü satılmıştır.
• 2013 yılında giyilebilir teknoloji ürünlerinin satış payı grafiğinde en yüksek payı vücut aktivitesini ölçen cihazlar almıştır. ( Adımsayar, nabız, solunum oranı vb.)
• 2013 yılında “Giyilebilir teknoloji” ile ilgili atılan tweet sayıları:
1. Ocak ayında: 4.103
2. Mart ayında: 13.916
3. Haziran ayında: 36.750
4. Eylül ayında: 64.989
• 2017 yılında yapılması beklenen giyilebilir teknoloji ürünlerinin hacminin 2012’den 8 kat daha fazla olması beklenmektedir.
• Giyilebilir teknoloji kullanıcılarının %82’si bu cihazların hayat kalitelerini artırdığına inanmaktadır.
• Giyilebilir teknoloji ürünlerine yapılan harcamanın 2018 yılında 19 milyar dolar olması beklenmektedir. 2013 yılında bu sayı 1.4 milyar dolardır.

Submit a Comment