Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Sosyal Hastaların 3 Tipi

Sosyal Hastaların 3 Tipi
Ceren Gülpınar

4 farklı eyaletteki 42 sosyal hastayla ilgili fibromiyalji, hemofili, MS ve astım hastalıkları New Solutions Factory tarafından incelendi. Katılımcılara detaylandırmaları için yönlendirilen pek çok soru açık uçluydu, hasta cevapları ise oldukça ilginçti.

Hastaların %52’si etkin paylaşımcı. Söylediklerine göre, eğer paylaştıkları bilgiler okuyucuları için yardımcı olabiliyorsa, onlar kendilerini blog yazarı ya da yazar olarak görüyorlar. Hastalıklara yönelik bilgiler, kullanıcılar bir çaba göstermediği halde, onlara ulaşabiliyor. Hastalıklarından dolayı acı çeken bireyler için, veri paylaşımları oldukça önemli. Çünkü, öğrendikleri bilgiler tedavi aşamaları ile ilgili daha bilinçli hareket etmelerini sağlamakta yardımcı oluyor.

İhtiyaçları:

Hastalar, durumlarıyla ilgili en son tedaviler ve işe yarayabilecek pratik bakım önerilerine ihtiyaç duymaktadırlar.

Davranışları:

Tıbbi web sitelerinin de dahil olduğu, internet araştırmaları yapmaktalar. Doktorlarıyla iletişim halindeler ve Twitter, Facebook gibi sosyal ağları aktif olarak kullanmaktadırlar.

Tutumları:

İnsanların durumları hakkında yeterince bilgi sahibi olmadıklarını düşündüklerinde, yaptıkları paylaşımlarla farkındalık oluşturmaları gerektiğini bilerek hareket ediyorlar.

sosyal hastalar.png2

Hastaların %31’i şüpheci ancak yeniliğe açık. Diğer kullanıcılar tarafından ilaç sektörü ile ilgili olmadıklarının bilindiğini düşündükleri için, paylaşımlarında bir üretici kadar dikkatli davranmıyorlar. Labaratuvar koşullarında bulunan bir yeniliğin gerçek hayatta uygulamaya geçmediğini biliyorlar. Bu nedenle, bağımsız kaynaklardan elde ettikleri bilgilerin daha değerli olduğunu düşünüyorlar.

 İhtiyaçları:

Özellikle bir tıp dergisi, doktor ya da hasta tarafından yeni tedavi yöntemlerinden farklı olarak, onaylanmış bilgileri öğrenmeye açıklar.

 Davranışları:

Kendi hekimleri ile konuşuyorlar; kendilerileriyle aynı durumda olan diğer hastaların paylaşımlarını önemsiyorlar. İnternet üzerinden araştırma yapıyorlar. Toplumsal medyada destek gruplarından gelen ya da güvenilir kaynaklardan ulaştıkları vakaları inceliyorlar.

Tutumları:

İlaç üreticilerine güvenmiyorlar. Ancak paylaşımlarına gerçekten inandıkları zaman, içerik yorumlamak çok fazla zamanlarını almıyorsa paylaşımda bulunuyorlar.

social-media-growth

Hastaların %17’si karşıt görüşlü. Paylaştıkları tıbbi bilgilerle ilgili genellikle rahatsızlık duyuyorlar. Konunun temeline yönelmektense, problemin üstünü örten ilaç şirketlerine karşılar. Yeni bir ilacın varlığından konu açıldığı zaman teslim alma süresini önemsiyorlar. Kullanıma geçmek için aceleci davranmıyorlar.

 İhtiyaçları:

Yaşam koşulları ile ilgili alternatif bilgilere ihtiyaç duyuyorlar. Ancak ihtiyaç duydukları bilgilerin, özellikle diyet, katkı maddeleri ya da tıbbi müdahale gerektirmeyen durumlarla ilgili olması onlar için mühim.

Davranışları:

Alternatif tedaviler için başarı hikayeleri ya da blog aramalarında bulunuyorlar. Yorumları okuyorlar. Ancak, tıbbi bilgiler konusunda yalnızca hekimlerine güveniyorlar.

Tutumları:

Onlar için büyük ilaç şirketleri yarardan çok zarar veriyor. Hastaların sorunlarıyla ilgilenmek yerine, firmaların tek amaçlarının, hastalara ilaç pazarlamak olduğunu düşünüyorlar ve birçoğu firmaların söyledikleriyle ilgilenmiyor.

Submit a Comment