Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Tıp Öğrencileri Osmosis ile Daha İyi Hatırlayabilecekler

Tıp Öğrencileri Osmosis ile Daha İyi Hatırlayabilecekler
Seçil Uygungil

Mobil uygulamaların sağlık sektöründe yeni bir kapı açtığı ve hayatımızı olumlu yönde etkilediği yadsınamaz bir gerçek.  Henüz ülkemizde Amerika’daki gibi popüler olmasa da gün geçtikçe mobil uygulamaların daha çok kullanıldığını ve daha çok kullanılacağını, doktorlarınızı gözlemleyerek anlamanız mümkün.  İleriki yıllarda, Türkiye’deki doktorlarımızın da mobil uygulamalar aracılığıyla hastalarını uzaktan takip etmeleri muhtemel. Mobil uygulamalar sayesinde hem doktorlar sağlık sektöründeki yeniliklere daha rahat ayak uydurabiliyor, hem de hastalar daha bilinçli bir şekilde tedavilerine sadık kalıyorlar. Sağlık sektörünü sadece son 5 yıl içerisinde şekillendirmeyi başaran mobil uygulamalar, henüz sektöre adım atmamış genç tıp talebelerine de önümüzdeki günlerde yardım edebilecek.

Johns Hopkins School of Medicine’dan iki girişimci tıp öğrencisi RyanHaynes ve Shiv Gaglani, doktor ve hemşire adaylarının ders notlarını daha iyi hatırlayabilmeleri ve konu açıklarını daha hızlı kapatabilmeleri için Osmosis’i geliştirdi. Şimdilik sadece öğrencilere yönelik olan bu uygulama, daha sonra sağlık sektöründeki diğer kitlelere de yardımcı olabilir.

Osmosis Mobile App Demo from Knowledge Diffusion on Vimeo.

Uygulamada tam 18 bölüm ve her birine özel konu tarama sınavları bulunuyor. Uygulamadaki resimler isteğe göre büyütülebiliyor. Sınavlar sonunda öğrenci değerlendirme bölümünden hangi konularda eksiği olduğunu inceleyebilme fırsatı buluyor.

Konuların öğrencilerin dikkatini daha iyi çekebilmesi ve daha akılda kalıcı olabilmeleri için bilişsel öğrenim tekniği kullanılıyor. Bu tekniğe göre insanların isimlerinden çok yaptıkları işler daha akılda kalıcıdır. Aynı şekilde ilaçlar da öyle.  Bundan yola çıkılarak, ilaçların yan etkilerini hatırlamaya çalışırken kişilerle bağdaştırma yapılabilir. Örneğin; ünlü bisikletçi Lance Armstrong’un tedavisi sürecinde Bleomisin anti-kanser ilacını akciğerlere zarar verebileceği için uzun vadede atletik performansını bitireceği gerekçisiyle almaması, ilacın yan etkisinin hatırlanması için iyi bir çözüm olabilir. Uygulamanın popüler kültürdeki haberleri ders konularıyla bağdaştırabilmesi öğrencilerin tatil zamanlarında ders kitapları olmaksızın konuları daha iyi akılda tutabilmelerini sağlayacak.

Şu ana kadar 6000 tıp okulu öğrencisi uygulamadan yararlanmak için kayıt oldu. Bu uygulama sayesinde sağlık sektörünün yeni kuşak hekimleri çok daha bilinçli olabilir.

Submit a Comment