Twitter, Grip Salgınlarını Tahmin Edebiliyor [İnfografik]
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (Center of Disease Control and Preventation), ABD’de son 10 yılın en ağır grip salgınının 2013 yılında yaşandığını açıklamıştı. Salgın özellikle, Boston ve Chicago kentlerinde etkili olurken, ABD’de yüzlerce insan grip salgını yüzünden 2013 yılında hayatını kaybetmişti.
Geleneksel grip salgınlarının takibi, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) tarafından yurt genelinde ayakta tedavi gören hastaların raporlarına ve grip virüsü laboratuvar test sonuçlarına dayanarak yapılmaktadır. CDC, söz konusu test sonuçlarına dayanarak, grip salgınlarını, salgının başlamasından itibaren 2 hafta içerisinde doğrulayabilmektedir. Buna rağmen, ABD Hastalık ve Kontrol Merkezi’nin bütün vakaları takip etmesi mümkün olamayabiliyor.
Öyleyse Twitter’ın, %90 doğruluk payı ile grip salgınını 8 gün önceden izleyebildiğini bir düşünelim.
Twitter, Rochester Üniversitesi araştırmacıları tarafından New York’taki grip salgınlarını takip etmek için kullanıldı. Araştırmacılar, grip olabilecek bireyleri saptarken kullanılan bir bilim modelini Twitter üzerinden geliştirdi.
2010 yılında bir ayı aşkın süreyle Adam Sadilek ve takım arkadaşları tarafından yürütülen bu çalışma için toplamda 4.4 milyon tweet, GPS verileri kullanılarak New York’ta yaşayan 630.000 Twitter kullanıcısından alınıp, analiz edildi. Hasta olma, kendini halsiz hissetme ile ilgili tweet atanlar ile atmayanlar arasındaki farkı gösteren bir algoritma kullanıldı. Elde edilen sonuçlar ısı haritasına yansıtıldı ve bu sonuçlarla, ısı haritası sayesinde Twitter’ın bir bölgedeki salgın riskini 8 gün önceden tahmin edebildiği ortaya çıktı.
Facebook ve Twitter gibi sosyal ağlara yazılan mesajları tarayarak, hastalıkla ilgili mesajları algılayan ve geliştirilen algoritma ile birlikte bu mesajlardan lokasyon bazlı bir şekilde hastalık haritalarını çıkaran uygulama SickWeather, 18 Ekim 2013 tarihinde, ABD Hastalık ve Kontrol Merkezi’nin resmi açıklamasından 6 hafta önce, grip sezonunun başladığını bildirmişti.
MPHProgramsList tarafından hazırlanan infografikte de, halk sağlığı ile ilgili trendleri izlemede ve takip etmede kullanılan sosyal medya ağlarının etkilerine değinilmiştir.
İnfografiğin ana hatlarına bakarsak:
-Her 3 gençten 2’si sosyal medyayı kullanmaktadır.
-Sosyal medyada sağlık durumunu belli edici paylaşımlar yapılmaktadır.
-Google grip trenlerini takip etmek için, insanların çevrim içi yaptığı aramaları kullanmaktadır.
-Salgın hastalıkları erken teşhis etmede Twiter’ın belirleyici rolü vardır.
-Çevrim içi hastalık bilgilerini sağlayan uygulamalar: HealthMap, Sickweather ve GPHIN.
Submit a Comment