Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Vücuda Yerleştirilebilir Teknolojiler Çok Yakında

Vücuda Yerleştirilebilir Teknolojiler Çok Yakında
Alperen Sözen

Giyilebilir teknoloji alanına yapılan yatırımların son derece fazla olduğu bir gerçek. Bu alana yatırım yapan Apple, Windows, Google gibi teknoloji devlerinin yanında, pek çok yeni teknoloji firması ve girişimci de giyilebilir teknoloji üzerine çalışmakta.

Giyilebilir teknoloji, aslında bir geçiş dönemi teknolojisi olarak görülebilir. Genel olarak teknolojinin zaman içinde evrildiğini düşünecek olursak, giyilebilir teknolojilerin de evrilmesi gerektiğini anlayabiliriz. Peki ama neye doğru evrilecek? Giyilebilir teknolojinin geleceği, vücuda yerleştirilebilir (implantable) teknolojide. İşte bu yeni akıma yönelik birkaç trend:

  1. Vücuda Yerleştirilebilir Akıllı Telefonlar:
    Sanatçı Anthony Antonellis geçen yıl, elinin içine yerleştirdiği bir RFID çiple akıllı telefonuna sanat eserlerini kaydedip depolayabilmenin önünü açmıştı.
    Araştırmacılar, insan kemiklerini hoparlörlere dönüştürecek teknolojiler üzerinde çalışıyorlar. Bir göz kırpmasıyla, fotoğraf çekip kayıt edebileceğimiz lenslerle ilgili de çalışmalar sürdürülüyor. Telefonun her fonksiyonu için çalışan Autodesk uzmanları, ekran yerini alabilecek yapay deri ve kontakt lensler üzerinde projeler geliştiriyorlar.
  2. İyileştirici Çipler
    Siber implantlar dönemi başladı. Boston Üniversitesi’nde biyonik bir pankreas üzerine yapılan çalışmalarda, pankreasın üstünde yer alan iğne benzeri bir çiple hastaların şeker seviyeleri ölçülerek; kablosuz bağlantıyla bir akıllı telefon uygulamasına yönlendiriliyor ve takip ediliyor.
  3. Siber Haplar
    Doktorlarla konuşabilen, onlara gerçek zamanlı geri bildirimlerde bulunabilen siber haplarla ilgili çalışmalar sürüyor. Daha önce Google’ın üzerinde çalıştığı akıllı hap projesinden bahsetmiştik. İngiliz bilim insanları şu sıralar Proteus adı verilen bir projede, içinde mikroişlemciler bulunan ve vücut içinden doktorlara direk mesaj gönderebilen siber hap üzerinde çalışıyorlar. Bu hapların nihai kullanılış amacı ise, hapları zamanında ve doğru dozunda alıp almadığınızı ve alınan ilaçların istenen etkinliği gösterip göstermediğini doktorlara bildirmek.
  4. Akıllı Dövmeler
    Dövmeler çok havalı ve gösterişli olsa da, belki bizler için daha fazlasını ifade edebilecekler. Illinois Üniversitesi’nden araştırmacılar, saçtan ince bilgisayar kablolarını küçülterek deriye yerleştiren bir vücuda yerleştirilebilir teknoloji üstünde çalışıyorlar. Proje bittiğinde, bu teknoloji ürünü ile deri üzerinden insan vücuduyla ilgili yaşamsal verileri okumak mümkün olacak.
  5. Vücuda Yerleştirilebilir 3D Akıllı Organlar
    Doku mühendisliğinin ardındaki fikir, plastiklerin ele alınarak bunlara hücreler eklenmesidir. Doğru hücreler ve doğru plastik seçimi, herhangi bir kemiği, organı ya da dokuyu vücuda yeniden kazandırabilmeniz anlamına gelecek. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) biyomedikal mühendisliği alanında profesör olan Robert Langer’e göre bu alanda başarılı gelişmeler elde edildi. Şu an var olan teknoloji ile, deri ülseri ya da yanığı olan hastalar için deri üretimi yapılabiliyor. Kornea ve karaciğer üretimi konusunda ise hala çalışılıyor.

Tıpkı cep telefonu teknolojisinin ilk geldiği zaman, iletişim teknolojilerinin geçirdiği evrimde olduğu gibi; giyilebilir teknoloji de yerini çok daha başka bir deneyime bırakacak.

 

Submit a Comment