Vücut Dostu Sıvılar İçeren İmplante Edilebilir Batarya Üretildi
Bilim insanları implante edilebilir cihazlardaki tehlikeli kimyasallar içeren bataryaların yerine; biyolojik olarak uyumlu sıvılar içeren ince ve esnek bir batarya geliştirdiler. Bu bataryalar, giyilebilir cihazlar ve medikal implantlar için kullandığımız güç kaynaklarında önemli değişiklikler yaratabilir.
Araştırmayı gerçekleştiren Çin’deki Fudan Üniversitesi’nden Yonggang Wang, “Şu anda medikal implantlarda kullanılan lityum-iyon gibi bataryalar genelde sert şekillerde oluyorlar” diyor. Wang, esneyebilen bataryalarınsa yanıcı organiklerden ya da aşındırıcı elektrolitlerden yapıldığını bu nedenle de sağlığı tehdit ettiğini belirtiyor. Takım seçeneklerin birinde tuz çözeltisi, diğerinde ise amino asit, şeker ve vitamin içeren hücre kültürü ortamı kullandılar.
Ekip iki çeşit batarya ürettiler. İlkinde, ince elektrot filmleri çelik tellerden oluşan kafesin içine yerleştirilerek 2D bir kemer oluşturuldu. İkincisinde ise içerisine elektrot nanoparçacıkları yerleştirilmiş bir karbon nanotüp ipliği kullanıldı.
Bu çalışmanın ilginç yanlarından bir tanesi de araştırmacıların çalışmaları sırasında hiç beklemedikleri bir sonuçla karşılaşmış olmaları. Bataryalardan birinde; oksijen hidroksit iyona dönüşüyor, bölgesel pH’ı değiştiriyor ve bu nedenle de potansiyel olarak tümörlere saldırılmasına yardımcı oluyor ya da ilaçların bölgesel olarak ulaştırılmasını sağlıyor.
Kaynak: Science Alert
Submit a Comment