Yapay Zekâ, Kalp Hastalıklarını ve Akciğer Kanserini Doktorlardan Daha İyi Teşhis Edebiliyor
Yeni geliştirilen iki yapay zekâ sisteminin, akciğer kanserini ve kalp hastalıklarını tespit etmede doktorlardan daha başarılı olduğu belirtildi. Bu yapay zekâlar etkili bir şekilde yaygınlaştırılabilirse sayısız hayat kurtarmanın yanında milyarlarca dolar kazanç elde edilmesini sağlayabilirler.
Doktorlar, kalp hastalıklarını teşhis etmede oldukça başarılı olsalar da bu oran yüzde 80’le sınırlı kalıyor. Bu oranın daha iyi hale getirilebilmesi için John Radcliffe Hastanesi’nden bir araştırma ekibi, kalp hastalıklarını doktorlardan daha doğru bir şekilde teşhis edebilen bir yapay zekâ sistemi geliştirdiler. Ultromics olarak adlandırılan bu yapay zekâ ile gerçekleştirilen deneylerin sonuçları önümüzdeki dönemlerde ayrıntılı olarak yayımlanacak.
Optellum adı verilen bir startup ise tıbbi taramalardaki hücre yığınlarını inceleyerek akciğer kanserini teşhis edebilen bir yapay zekâ geliştirdi. Yapılan deneyler sonucu yapay zekânın oldukça başarılı olduğunu dile getiren şirket, sistemin her yıl 4.000 akciğer kanserini doktorlardan önce tespit edebileceği görüşündeler.
Kaynak: Futurism
Submit a Comment