Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

3 Boyutlu Yazıcılar Kullanılarak İnsan Korneası Üretilebilecek

3 Boyutlu Yazıcılar Kullanılarak İnsan Korneası Üretilebilecek
Ceren Seber

Newcastle Üniversitesi’den bilim insanları, yeni bir “biyo-mürekkep” teknolojisi sayesinde insan korneasını 3 boyutlu yazıcılar ile üretmeyi başardı.

Kornea, gözün ön tarafındaki en dış tabakadır. Bu tabaka, bir hastalıktan ya da kazadan dolayı zarar görürse, kişinin görmesinde problem yaşamasına ya da görü yetisini kaybetmesine sebep olabilir. İşlevsiz bir korneanın tek tedavisi ise kornea naklidir. Ancak, 15 milyondan fazla insanın kornea nakline ihtiyacı varken yılda yalnızca 44.000 nakil yapılabiliyor. Milyonlarca insan, kornea nakli sırasında beklerken Newcastle Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı, geliştirdikleri yeni bir teknoloji  ile 3D baskı metodunu kullanarak kornea üretmeyi başardı.

Newcastle ekibi 3D baskılı kornea oluşturmak için ilk önce kök hücre içeren yazdırılabilir bir biyo-mürekkebin nasıl oluşturulacağını bulmalıydı. Araştırmacı Che Connon’ın da söylediği gibi, materyalin şeklini korumak için yeterince sert ama bir 3 boyutlu yazıcının şekil verebileceği kadar da yumuşak olması gerektiği için, bu süreci yönetmek kolay değildi.

İki kimyasal madde (aljinat ve kolajen) kombinasyonunun tasarıya uyduğunu keşfeden araştırmacılar, kornealarını 10 dakikadan daha kısa bir sürede üretmek için 3D yazıcı kullandılar. Kornea boyutlarını test etmek için bir kişinin gözünü tarayarak, kornea ile gözün şeklinin tam olarak eşleştiğini belittiler.

Sürecin devamında kök hücrelerin, aljinat ve kolajen jeliyle sağlanan yapının çevresinde geliştiği ve 1 hafta sonra kornea hücrelerinin %83’ünün canlı kaldığı belirtildi. Araştırmacılar, üretilen korneayı canlı organizmalarda test etmeden önce, korneadaki tüm hücrelerin fonksiyonlarını yerine getirdiğinden emin olmak istiyorlar. Devamında testler pozitif sonuç verirse, bu 3D baskı kornea üretimi milyonlarca insanın hayatını değiştirebilir.

Kaynak: Futurism

Submit a Comment