Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Tablet Bilgisayarların Sağlık Sektöründe Yeni Kullanımı

Tablet Bilgisayarların Sağlık Sektöründe Yeni Kullanımı
Ali Mahmut

West Country’de sağlık profesyonelleri, Tele-sağlık ekipmanları hazırlayanlar, hasta hizmetleri ve yaşlı insanlar tablet bilgisayarların daha etkin kullanılması için birlikte çalışıyorlar.Fakat National Statistics verilerine göre İngiltere’deki 6.7 milyon yetişkin hayatlarında hiç internet kullanmamış. İnsanların interneti anlayıp, aktif olabilmeleri için daha fazla çalışmak gerekiyor.

Yılın en büyük dijital etkinliklerinden biri olan Spring Online ile; kütüphaneler, kafeler, alışveriş merkezleri, kiliseler vb popülasyonun yoğun olduğu yerlerde hafta boyunca ücretsiz internet hizmeti veriliyor.

Kampanyayı yürüten Digital Unite;  yaşlı insanların internet sayesinde aile ve arkadaşlarıyla iletişim kurabileceklerini, ihtiyacı olan servislere ulaşabileceklerini, tasarruf yapabileceklerini tablet ve akıllı telefonlar sayesinde fark ettiklerini söylüyor. YouGov araştırmasına göre İngiltere’deki tablet bilgisayar kullanıcıların %35 ‘i 55 yaş ve üstünde. Spring Online’ın 13 yıllık tarihinde ilk defa etkinliklerin yarısından fazlası tablet bilgisayar eğitimi üzerine.

Spring Online

Tablet merkezli sağlık projesi üyesi ve South West yaşlılık forumunun kurucusu Tony Watts: ‘’Tavsiye, bilgi ve destek almak gibi birçok şeyi artık internetten temin edebiliyoruz. Dijital bölünmenin yanlış tarafında olanlar ise bu imkanlara ulaşabilmek için daha fazla enerji harcıyor. Ayrıca Skype ile arkadaşları ve aileleriyle görüşebilme imkanlarını kaçırıyorlar. Zorlamak yerine cesaretlendirerek; daha fazla yaşlı insanın internet kullanmasını sağlayabiliriz. Ama bunun için önce yaşlılara karmaşık gibi gözüken, maliyeti olan bazı engelleri aşmamız gerekiyor .Yıllarca internet kullanımını artırmak için ciddi rakamlar harcandı. Ama yöntem yanlıştı; Word kullanmak, e-mail göndermek gibi ve bunu tecrübeli kullanıcıların bile zaman zaman sıkıntılar çektiği masa üstü bilgisayarlar ile öğretmek. Yaşlılara kullanımı daha kolay olan ve daha çekici olan tablet kullanımı için destek olmalıyız. Katıldığım birçok toplantıda artık notlar İpad ile alınıyor. Kan şekeri, oksijen seviyesi gibi yaşamsal verilerini, hatta uyku düzenlerini dahi takip edebilecek  tablet bilgisayarlar bağımız yaşamak isteyen yaşlılara cevap olabilir. Sağlık masraflarının azalmasına ve hayat kurtarmaya yardımcı olacak tablet bilgisayarlar aynı zamanda ruhsal ve mental sağlığa olumsuz etkileri olan yalnızlığın da önüne geçebilir. iPlayer ile programlarını takip edebilir, Youtube üzerinden eski müzikleri dinleyebilirler. Yakında yaşlı kullanıcılar teknolojinin imkanlarıyla daha rahat edecekler”.

4 yıldır 55 yaş ve üstüne laptop, tablet bilgisayar ve İpad kullanmayı öğreten Ruth Richards ‘’ Şu ana kadar 500 kişiye yardımcı olduk. En yaşlı öğrencimiz 87 yaşındaydı ve konuyu çok çabuk kavradı. İnsanların soru sorabildiği, düşündüklerini deneyebildikleri ve daha sonra kullanabilmeleri için geniş notlar alabildikleri bir ortam yarattık. Ayrıca bunaklık ile mücadele için özel kurslar yürütmekteyiz. Eskiden hayal olan birçok kavram gelişen teknoloji ile artık günümüzde mümkün”

 

.

 

Submit a Comment