Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Geçmişten Geleceğe Giyilebilir Teknoloji

Geçmişten Geleceğe Giyilebilir Teknoloji
Alperen Sözen

Sağlık durumlarını kendi takip etmek isteyen bireylerin çoğalması ve dijital sağlığı her alanda bütünleştiren çalışmaların artması, özellikle giyilebilir teknolojide büyük gelişmelere yol açtı. Google, MYO, Sony, Samsung gibi pek çok teknoloji devinin bu alana yatırım yapması rekabeti artırdığı gibi, yeniliklerin hız kesmeden gelmesine de sebep oluyor.

Vandrico Inc’in son infografiği, giyilebilir teknoloji alanında geçmişten geleceğe tüm trendleri topluyor. İnfografik, gelişmelerin takibini kolaylaştırdığı gibi gelecekle de ilgili girişimcilere ve sağlık sektörüne yönelik pek çok ipucu da veriyor.

Giyilebilir teknoloji;

  1. Gerçekten giyilebilir olmalı, taşınmamalı.
  2. Bilinçli ya da bilinçsiz, kullanıcı tarafından kontrol edilebilir olmalı.
  3. Kullanıcı deneyimini geliştirmeye yönelik olmalı.

Geçmişte neler oldu?

Giyilebilir teknolojinin geçmişi  17. yüzyıla kadar dayanıyor.

  • 1644 yılında The Qing Dynasty abaküsü küçülterek bir halka üzerine yerleştirdi. Bu sistem hala bazı tüccarlar tarafından kullanılıyor.
  • Taşınabilir standard zamanlayıcı olarak kullanılabilecek kadar doğru ve kesin, uzunluğa karar verebilecek kadar astronomik seyrisefer ilk aygıtlardan biri de 1762 yılında bulunan denizci kronometreli cep saatleriydi.
  • Yıl 1961… Şans oyunlarının ve bu oyunların sık sık oynandığı partilerin popüler olduğu dönemde, Kumar Ayakkabısı oldukça önemli bir icattı. Daha iyi ihtimalleri hesaplayarak rulet masasından %44 şansla galip çıkmanızı sağlayabilen bu ayakkabı, kuşkusuz ilk örneklerden biri.
  • 1972’de Hamilton ilk LED teknoloji kullanılan dijital saatini üretti.
  • 1987 ilk duymaya yardım eden cihazın geliştirilmesinin yılıydı. Bu ilk cihaz kulağa takılıyordu ve kablolu bir sistemle büyük bir aygıta bağlıydı. Haliyle bu aygıtı da yanınızda taşımak zorundaydınız.
  • 2000 yılı ilk Bluetooth kulaklıkların çıktığı yıl oldu. Tek kullanım alanı ise eller serbest modunda telefonda konuşmayı kapsıyordu.

Juniper Research’e göre içinde akıllı gözlükleri de barındıran yeni nesil giyilebilir teknolojilerin 2014 yılına kadar 1,5 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Oysa Global Industry Analysts’e göre 2017 yılına kadar sektörün akıllı kumaşlar ve interaktif tekstil ürünlerinin de gelişmesiyle 2,6 milyar dolara ulaşması işten bile değil.

Giyilebilir teknoloji pazarı hali hazırda 380 milyar dolar değerindeki bütünleşik PC, tablet ve akıllı telefon pazarının bir kısmı olarak görülse de, gelecek yıllarda diğer tüm tüketici elektroniği kategorilerini geçecek gibi görünüyor.

Şimdi Neler Oluyor?

Bugün içinde bulunduğumuz koşullarda giyilebilir teknolojiyi basitçe şöyle sınıflayabiliyoruz;

  1. Aktivite Görüntüleme
  2. Akıllı Saatler
  3. Baş Üzeri Göstergeler
  4. Sanal Gerçeklik.

Günümüz trendi daha çok aktiviteleri görüntüleyen teknolojiler üzerine kurulu. Şimdiye kadar yaşanan gelişmelerde sağlık, giyilebilir teknolojinin geliştirilmesinde en büyük rolü oynadı. Tüketicilerin sağlık uygulamalarıyla bütünleşik çalışabilen giyilebilir aksesuar talepleri karşılık buldu.

  • 2008 yılında Fitbit tarafından çıkarılan bileklik şu an için erken tüketici giyilebilirler pazarının karşılaştırma yapabileceği tek bilekliği çıkardı. Bileklik seyahat uzaklığını, yakılan kalorileri, aktivitenin yoğunluğunu ve uyku ölçümlerini  başarılı bir şekilde takip edebiliyor.
  • Oculus Rift 2012 yılında sanal gerçeklik kitini, daha iyi bir oyun tecrübesi için üretti ve geçtiğimiz günlerde Facebook tarafından 2 milyar dolara satın alındı.
  • Yıl 2013’ü gösterdi ve akıllı telefon pazarında Apple ile büyük oranda tek başına rekabet eden Samsung’dan akılları baştan alan Galaxy Gear serisi geldi. Aslında