Görünmez Teknoloji Çağına Hazır mısınız?
Giyilebilir teknolojileri unutun. Hatta duyulabilir teknolojileri de. Yeni trend “Görünmez Teknoloji”. İnovasyon yarışının hız kazandığı 2015 yılında artık, giyilebilir teknolojiler de modaya ayak uyduracak ve daha iyi, daha kaliteli, daha özellikli görünmez teknolojilere dönüşecek.
Yeni Apple Watch, bileğe takılabilir olması sebebiyle, tüketiciden büyük ilgi görmüş olsa da, inovasyon hızı, maliyetlerin artması, cihazların boyutu gibi etkenler göz önünde bulundurulduğunda, bu teknolojilerin; gelecekte gözle görülemeyecek kadar küçük boyutlarda üretileceğini öngörebiliriz. 5 yıl içinde, akıllı saat gibi giyilebilir cihazlar, duyulabilir cihazların ve hatta kulak içerisine yerleştirilen çip ve sensörlerin gerisinde kalabilir. Bu cihazlar da yerlerini zaman içerisinde, kıyafetinizin hatta vücudunuzun içine yerleştirebileceğiniz, görünmez teknolojilere bırakabilir. Geçtiğimiz 5 yılda yaşanan teknolojik gelişmeleri göz önünde bulundurduğumuzda, bunların gerçekleşmesi oldukça mümkün.
Bu gelişmeleri öngörmemizi sağlayan giyilebilir cihazlardan biri de; Munich-based Bragi GmbH tarafından geliştirilen The Dash. En basit anlatımıyla The Dash; aslında bir bluetooth kulaklık. Akıllı telefondan bağımsız olarak çalışan, 4 GB’lık hafızası, kendine ait işletim sistemi ve telefon görüşmesi yapabilmek için mikrofonu bulunan, kulağın içine yerleştirilen ve dışarıdan görünmeyen The Dash; kalp ritmini, oksijen seviyesini ve vücut sıcaklığını ölçebiliyor. The Dash bu alan için; yalnızca bir başlangıç gibi gözüküyor.
Philips, Motorola, Haier ve Parrot gibi büyük firmalar, giyilebilir teknolojilerde, sensörlerin güç tüketimini azaltma ve boyutlarını küçültme konusunda büyük yatırımlar yapıyorlar. Örneğin; birkaç sene önce pozisyon, hareket ve yön ölçen bir akselerometrenin büyüklüğü 2-3 mm2 iken, bugün yalnızca 1 mm2. Bu cihazlar, enerjilerini vücut sıcaklığından ya da hareketinden almaya başladıkları zaman, daha da ufalacaklar. Yapılan son araştırmalar, insanın göz küresindeki sıcaklığı kullanarak, 5 miliwatt’lık bir verici yapılmasının mümkün olduğunu gösteriyor. Bu da; bir akıllı telefon veya başka bir kontrol cihazına, akıllı kontakt lens yoluyla bağlanmak için, fazlasıyla yeterli.
Aslına bakacak olursak, görünmez teknolojiler için çalışmalar çoktan başladı. Örneğin; Google, Novartis ile birlikte bir süredir, göz yaşından glikoz ölçümü yapabilecek bir kontakt lens üzerinde çalışıyor. Proteus Digital Health, kum tanesi büyüklüğünde mide özsuyundan enerji alarak çalışacak olan biyoteknolojik bir mikroçip geliştiriyor. Şimdilik örnekleri az olsa da, önümüzdeki yıllarda hayatımıza girecek bu teknolojiler sayesinde, giyilebilir ve duyulabilir teknolojiler tarihe karışacağa benziyor.
Submit a Comment