Britanya Dijital Sağlık ile Kalkınmaya Hazırlanıyor
1948’de kurulduğundan beri NHS, Birleşik Krallık’ın karakteristik bir öğesi olmuştur. İyi sağlık hizmetinin herkes için, paraya ve statüye bakmadan bedava verilmesi fikrinden doğan National Health Service, bugün dünyanın her ülkesinde farklı milletler tarafından kopyalanmaya çalışılıyor. Fakat son birkaç yılda politikacıların NHS’i politik bir futbol topu olarak kullanması, sağlık hizmetlerinde yavaşlamaya neden oldu ve özellikle İskandinav ülkelerindeki hizmetin gerisinde kalındı. The Kings Fund’ın araştırmasına göre 2020 yılında Britanya’nın sağlık hizmeti için harcadığı para, Avrupa’da Fransa ve Almanya gibi diğer ülkelerle karşılaştırıldığında 43 milyar£ daha az olacak. Britanya, eleştirmenler tarafından ”Avrupa’nın hasta adamı” olarak adlandırıldığından beri, gayri safi milli hasılasından sağlık hizmetlerine yaptığı yatırımlar giderek azaldı.
Peki NHS neden gerilemede? Öncelikle devletin ve vergi verenlerin yıllık 100 milyar £ harcamasına neden oluyor. 1948’deki enflasyon düzenlemesinden sonra yapılan harcamaların günümüz parasıyla 9 milyar £ olduğunu hesaba katarsak, altından kalkması kolay olmayan bir miktarla karşı karşıya oldukları aşikâr. Uzmanların öngörülerine göre Britanya harcamalarını bu şekilde azaltmaya devam ederse verilen hizmet de o kadar azalacak. Tahminlere göre son birkaç yılda yapılan kısıtlamalar yüzünden halihazırda İskandinav ülkelerinin 3-5 sene gerisinde kalmış durumdalar.
Dijital sağlık alanındaki yenilikçilerden biri olan Peter Ohnemus’a göre, Birleşik Krallık bir an önce dijital sağlıkla ilgili stratejilerini gözden geçirmelidir. Bu değişimin hızlı olmaması halinde NHS’in çok hızlı bir şekilde para kaybedeceğini belirten Ohnemus, sorunların büyümeden halledilmesi gerektiğini söyledi. Ohnemus’un şirketi olan Dacadoo, yaptığı yatırımlar sonucu 2016 BIG Innovation ödülünü kazandı. ”Mevcut olan dijital sağlık teknolojileri bugün sağlık alanında harcadığımız masrafları %25, hastane ziyaret masraflarını ise %80 azaltabilir. İngiltere’de şu anki yatırım %10 civarında. Uzun sürede %15-25 tasarruf yapabiliriz.” diyen Ohnemus, yatırımın gerekliliğine vurgu yaptı. Ohnemus tarafından yapılan diğer bir açıklama da, dijital sağlık teknolojileri sayesinde 30-65 yaş arası herkesin evde otururken mobil cihazlarla sağlıklarını kontrol edebiliyor. Gelecekte tansiyon, kan değerleri ve kiloyu eşzamanlı olarak çok ucuz bir maliyetle takip edilebileceği.
Bir web sitesi ve telefon uygulaması olan Mirai Health’in CEO’su Aakash Ganju’nun açıklamalarına göreyse, dijital sağlık teknolojileri sayesinde hastalar kendileri hakkında daha çok bilgi sahibi olurken, doktor ve hasta ilişkileri de bir o kadar yakınlaştı. Benzer şekilde Apple ve Google’ın yaptığı büyük yatırımlar sonucu ortaya çıkan teknolojiler de bu alanda ilermeye neden oldu. Dacadoo Health Score gibi uygulamalar sayesinde, kullanıcılar mini oyunlar ve sosyal içeriklerle eğlenerek sağlık grafiklerini çıkarıp takipte bulunabiliyorlar.
Submit a Comment