Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Telefonunuz Kalp Krizini Önleyebilir Mi?

Telefonunuz Kalp Krizini Önleyebilir Mi?
Kubilay Han Uluerim

Kalp krizi vakalarındaki en büyük tehlike, kriz geçiren kişinin yalnız olması ve yardıma erişememesi. Bu sorunun üstesinden gelmeye çalışan bir grup araştırmacının geliştirdiği bir uygulama, kişinin ses tonundan kalp krizi geçireceğini anlayıp haber verebiliyor. Birleşik Krallık’ta geliştirilen uygulama, açıklananlara göre NHS tarafından kullanılmak için değerlendirme aşamasına sokulmuş.

Yazılımın denenmesi için yapılan klinik çalışmalarda, başarılı bir şekilde konjestif kalp yetmezliği hastalarının durumu kötüleşmeden uyarı vermeyi başarmış. Uygulama, NHS’in kişiselleştirilmiş sağlık hizmetlerini devrimleştirmek için incelemeye aldığı teknolojilerden biri.

NHS İngiltere Klinik Yenileşme Yöneticisi Prof. Tony Young, Cheltenham Bilim Festivali’nde verdiği röportajda ses takibi yapan uygulama Cordio’nun gördüğü en iyi şeylerden biri olduğunu söylüyor. Uygulama, siz telefonda konuşurken arka planda çalışıyor ve ses tonunuzdaki değişimleri takip ediyor. Konuşma bittiğinde ise “20mg kalp ilacı daha alman lazım” gibi mesajlar ile kullanıcıyı uyarabiliyor. Bu sayede hastalığın kötüye gitmesi ve olası ölüm tehlikesi engelleniyor.

Submit a Comment