Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Yataksız Hastane

Yataksız Hastane
Murat Güney

Amerika Birleşik Devletleri’nin Missouri eyaletindeki St. Louis’in hemen dışında bulunan Mercy Virtual Care Center, türünün ilk örneği. Çünkü 2015’in Kasım ayında hizmete girmiş ve 54 milyon dolara mal olmuş dört katlı hastanede yatak yok.

Bu bina Mercy’nin gece gündüz hastalarına uzaktan sağlık hizmeti vermesini sağlayan çeşitli tele-tıp uygulamalarına ev sahipliği yapıyor. 330 çalışanı hastalar ile çift-yönlü, yüksek duyarlılıkta kameralar aracılığı ile iletişim kuruyor, onların hayati belirtilerini iPad’lerine takılabilen cihazlarla anlık olarak gözlemleyebiliyor. Amaç: hastane yatışları ve poliklinik sayılarını azaltarak giderleri düşürmek, hastaların yaşadığı ulaşım gibi çeşitli fiziksel güçlükleri bertaraf etmek ve hastaların istedikleri yerden istedikleri zamanda tıbbi yardıma ulaşabilmelerini sağlamak.

Hastanenin medikal direktörü Gavin Helton, hastaların en sıkıntılı % 5’lik kısmının, sağlık harcamalarının yarısından sorumlu olduğunu ve pek çoğunun gereksiz şekilde hastaneye döndüğünü söylüyor. ABD’de sadece hastaların yeniden başvurularının hastanelere yıllık ek maliyeti 41.3 milyar dolar olarak hesaplanıyor.

Mercy’s Virtual Care Center yakın zamanda kronik hastalıkları olan 250 hastaya kendi evlerinde uzaktan bakım hizmeti sağlamayı hedefleyen yeni bir sanal program başlatmış. Programa dahil edilmiş hastalardan biri olan 80 yaşındaki Leroy Strubberg, çeşitli kalp sorunlarından muzdarip ve yakın zamanda geçirdiği inmeden sonra iyileşme döneminden geçiyor. Hastaneye bir saat uzaklıkta bir çiftlikte yaşıyor. Haftada iki kere hastanenin sağladığı bir iPad aracılığı ile görevlilerle görüntülü görüşme yapıyor ve normal bir muayenehane randevusundakine benzer sorulara cevap veriyor: Kendisini nasıl hissediyor? Bir şikayeti var mı? İlaçlarını alıyor mu? Görevliler hastanın eşini de yönlendirerek tansiyon aleti gibi iPad’le bağlantılı cihazları kullanmasını da sağlıyor. Strubberg daha önce hastaneye gelmesini gerektirecek sıkıntılarından bu görüşmeler sayesinde basit müdahelelerle ev ortamında kurtulmuş. Kendisi sisteme başlangıçta şüpheyle yaklaşmış ama şu anda son derece memnun olduğunu ifade ediyor. Mercy yetkilileri sistem sayesinde acil muayene ve yatışlarda % 33 azalma olduğunu belirtiyorlar.

Tele-tıp uygulamaları hem sağlık sektörünün finansal sıkıntılarını hafifletmeleri hem de hastaların sağlık hizmetine ulaşmasını kolaylaştırmaları nedeniyle ilerleyen yıllarda hayatımıza çok daha fazla girecek gibi görünüyor.

Kaynak:

Submit a Comment