Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Depresyona Çözüm Kafa Bandı

Depresyona Çözüm Kafa Bandı
Derya Öztürk

Biyomedikal cihaz üreticisi bir startup olan Ybrain, transkraniyal doğru akım uyarımı (tDCS) kullanarak depresyonu tedavi edebilen bir kafa bandı üretti. Mindd adı verilen kafa bandı, giyilebilir olması sayesinde hastalara evde tedavi imkanı sağlıyor.

İntihar oranlarının oldukça yüksek olduğu bir ülke olan Güney Kore’de zihin sağlığı konusunda destek alanlara toplumda farklı bir gözle bakıldığı da bir gerçek. Bu sebeple depresyon, ülke genelinde önemli bir problem teşkil ediyor. Ybrain isimli yerel bir startup, bu sorunu çözebilmek için yeni bir yöntem geliştirdiler: Mindd ismini verdikleri bir kafa bandı yardımıyla beynin ön lobuna transkraniyal doğru akım uyarımı (tDCS) uygulayarak depresyon tedavisi gerçekleştiriyorlar.

Beynin ön lobundaki aktivitelerin azalması, genel olarak depresyonla bağdaştırılan bir değişim. Kafa bandı, bu bölgeye küçük bir elektrik akımı vererek burayı uyarıyor. Tedavi süresince bu şekilde minik elektrik akımları veriliyor. Mindd’in ürettiği akımın %20’si beyne ulaşıyor.

Ybrain-Mindd-1

Mindd; kafa bandı şeklinde olması sayesinde, toplumda kendisine farklı gözle bakılmasını istemeyen hastalara tedavilerini evlerinde devam edebilme imkanı sunuyor. Kafa bandı, kullanıcıların kullanım bilgilerini saklayabiliyor ve otomatik olarak doktorlarına veri gönderiminde bulunuyor. Bu verilerin içerisinde, elektrik terapisini ne zaman aldığı, ne kadar uyuduğu, fiziksel aktiviteleri bulunuyor ve akıllı telefonlarındaki uygulama aracılığıyla gönderiliyor. Bu veriler sayesinde, doktorlar hastalarının durumlarını daha etkili bir biçimde takip etme şansı yakalıyorlar.

Mindd, sadece 150 gramlık bir ağırlığa sahip. Kullanan kişiler alınlarında yalnızca bir karıncalanma hissi yaşıyor, acı veya rahatsızlık hissetmiyorlar. Çalışmalar şu an Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde gerçekleşiyor. Güney Kore’de 12 hastanede kullanılan Mindd’ın şu ana kadar herhangi bir yan etkisi rapor edilmedi. Şu anda klinik deneyleri gerçekleştirilen bu yeni teknolojinin 2019’da kullanıma sunulması bekleniyor.

Ybrain, 2013’ten bu yana Alzheimer’ın ve depresyonun da içinde bulunduğu zihinsel rahatsızlıkları tedavi amaçlı giyilebilir teknoloji cihazları icat ediyor.

Kaynak:

https://futurism.com/researchers-think-this-electric-headband-could-help-treat-depression/

Submit a Comment