Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Bilim İnsanları Star Trek Dizisindeki Teknolojik Cihazı Gerçeğe Dönüştürüyor

Bilim İnsanları Star Trek Dizisindeki Teknolojik Cihazı Gerçeğe Dönüştürüyor
Ekin Eryazar

Dünyanın her yerinden hayranları olan ünlü bilimkurgu dizisi Star Trek’teki bir medikal cihaz gerçeğe dönüşüyor. Nisan 2017’de QualcommTricorderXPRIZE  ödülünü kazanan Final FrontierMedicalDevices ve DynamicalBiomarkersGroup adlı iki takım, daha önce kimsenin yapamadığını yaptı.Star-Trek dizisindeki ‘tricorder’ adlı medikal cihazdan esinlenerek hayati değerleri tarayan ve hastalıkları teşhis eden bir alet geliştirdiler. Hızlı ve doğru sonuç veren bu cihaz, bilimkurgu dünyasının gerçeğe taşınmasını sağlayacak.

Tricorder yarışması 2012’den beri inovasyona teşvik etmek, hastalıklara kolay teşhis koymak amacıyla yapay zekâ, moleküler biyoloji, kablosuz sinyalleri kullanarak bir cihaz üretmeye çalışıyor.

Kazanan iki takım, birden fazla teknolojinin tek bir cihazda toplanmasına odaklandılar. İki takımın cihazları da anemi, şeker hastalığı, akciğer hastalığı, pnömoni ve idrar yolu enfeksiyonlarıdâhil olmak üzere 13 tane hastalığı doğru bir şekilde teşhis etmeyi başardı.

İlk ödülü DxtER adlı cihazları ile Final FrontierMedicalDevicesand Basil Leaf Technologies kazandı. Bu cihaz aslında vücut kimyası, biyolojik fonksiyonlar ve hayati bulgular hakkında vücuda en az zarar verecek şekilde sinyaller ile bilgi toplayan yapay zekâ temelli bir Ipad. İkinci ödülü kazanan DynamicalBiomarkersGroup ise, üç tane kablosuz test modülü geliştirdi: Akıllı Kan Testi Seti, Akıllı Vital-Algılama Monitörü ve Akıllı Faaliyet Modülü. Bu modüllerakıllı telefona bağlanıyor ve kan, idrar, cilt görünümü ve hayati bulguları analiz ediyor.

images

Gerçek bir ‘tricorder’ elde edildi ancak hala aşılması gereken engeller var. Örneğin, bu cihazlar çok gelişmiş de olsa toplanan veriyi işlemek için bir yazılıma ihtiyaç duyuyorlar ve bu elde taşınabilir cihazlar için sorun teşkil ediyor. Benzer şekilde, görüntüleme aygıtlarında da görüntülerin doğru bir şekilde değerlendirilmesi için gelişmiş bir yazılıma ihtiyaç var.

Çip üzerinde laboratuvar teknolojilerindeki gelişmeler hastalıklara uzaktan teşhis koymayı basitleştirdi ve onları daha acısız hale getirdi. Şu anki araştırma, minimum miktardaki dokular arasında bulunan sıvıyı ve teri analiz etmeye odaklanıyor.  Böylece biyolojik sıvıları örneklemek için ağrılı, rahatsız edici ve bazen tehlikeli olabilen kan alımı gereksinimi ortadan kalkıyor.

Bu arada, bilim insanları, genetik bozuklukların teşhisine yardımcı olabilecek taşınabilir bir DNA dizileyici ve cilde dokunmadan, mikrodalgaları kullanarak çalışan bir “kanser detektörü” yaptı. Ancak henüz kimse tam bir ‘tricorder’ yapmak için bütün bu gerekli teknolojileri birleştirmeyi başaramadı.

Gerçek bir ‘tricorder’ atılımı, dünyada yeterli sağlık hizmeti alamayan yerlerde çalışan doktorlar için hastalıkları teşhis etmede oldukça yararlı olacak. Ayrıca askeri personel ve acil yardım görevlileri için de bir dönüm noktası olabilir. Cihazı oluşturmak için gereken puzzle parçalarına sahibiz ve onları bir araya getirmemiz gerekiyor. Bunu başardığımızda birçok hayat kurtulacak.

Kaynak: https://futurism.com/scientists-want-to-make-this-medical-device-from-a-classic-sci-fi-show-a-reality/

 

Submit a Comment