Parkinson Hastaları Tele-Tıp ile Daha Sağlıklı
Yeni bir araştırma; tele-tıp uygulamalarının, Parkinson hastalığı olan insanlara kaliteli bir bakım sunmayı başardığını gösterdi.
Neurology dergisinde yayımlanan çalışmanın sonuçları, nörologlara ulaşma imkânı bulamayan Parkinson hastalarının bakım standartlarını geliştirebilmek için yeni bir yol olduğunu işaret ediyor. Parkinson hastaları için uygun bakımın önündeki en önemli engel uzmana olan uzaklık ve hareket kısıtlılığı. Sadece bu nedenlerle şehirden uzakta yaşayan pek çok Parkinson hastası düzenli kontrolden mahrum kalabiliyor. Parkinson hastalığı olan kişilerin yüzde 40’ının tanıdan hemen sonra doktora görünememesi; bakım evi, hastane ve hatta ölümle sonuçlanabilecek düşmeler yaşanma riskini önemli ölçüde arttırıyor.
Parkinson hastalığı teletıp uygulamasını gerçekleştirmeye uygun bir hastalıktır. Çünkü teşhis ve tedavinin çok büyük bir kısmı “görmeyle” ilgilidir. Doktor hastayı dinledikten sonra ondan bazı görevleri yerine getirmesini ister ve bunlardan bir sonuca varır.
Yeni çalışmanın amacı; teletıp uygulamasıyla nörologların, hastalara evlerinden çıkmak zorunda kalmadan uygun bir bakım ulaştırıp ulaştıramayacağını görmekti.
Çalışmaya Amerika Birleşik Devletleri’nden toplam 195 kişi katıldı. Katılımcıların bir kısmı normal bir şekilde doktor ziyaretleri gerçekleştirirken, bir kısmı ise daha önce hiç görmedikleri bir doktorla video konferanslar gerçekleştirdiler.
Araştırma sonunda; tele-tıp görüşmelerinin, doktor muayenehanesine gitmek kadar etkili olduğu görüldü. Katılımcıların bildirdikleri yaşam kalitesi standartlarına bakıldığında, evde bakım görenlerin standart bakım alanlara kıyasla daha iyi veya kötü olmadığı belirlendi. Hatta sanal ev görüşmeleri yapan hastaların ziyaret başına ortalama 169 dakika ve 100 mil tasarruf ettiği belirtildi.
Çalışmanın başyazarı Ray Dorsey, “Parkinson gibi kronik hastalıklar için sanal ev görüşmeleri elbette birebir bakım kadar etkili olmayacaktır. Fakat bu teknolojinin daha kapsamlı uyarlamaları, hasta merkezli bakıma ulaşabilmemiz için potansiyel barındırıyor” diyor.
Kaynak: Futurity
Submit a Comment