Rahim Ağzı Kanseri ‘RoboSperm’ ile Tedavi Edilebilir
Yeni bir kemoterapi ilacı taşıma sistemi; rahim ağzı kanserine karşı savaşmak üzere, sperm hücrelerini güçlü ilaçlar taşıyan birer robota dönüştürüyor. Yapılan açıklamalara göre; bu sistemle, tümör hücrelerinde yüzde 90’a yakın bir azalma elde edilebiliyor.
Almanya’daki Leibniz Araştırma Enstitüsü’nden araştırmacılar, rahim ağzı kanseri hastalarına yan etki olmaksızın kemoterapi vermek için yeni bir sistem geliştirdiler.
Bu sistemde, sperm hücrelerine kanser tedavisinde kullanılan bir kemoterapi ilacı yerleştiriliyor. Daha sonra bu spermlerin başına, araştırmacıların spermi tümöre yönlendirilebilmeleri için manyetik yapıda ‘başlıklar’ iliştiriliyor. Spermler hedeflerine ulaştıklarında bu başlıklar açılıyor ve taşınan kemoterapi ilacının tümöre girmesi sağlanıyor. Böylece tümör içeriden yok edilmeye başlanıyor.
Yapılan laboratuvar deneyleri sonucunda robospermin, yalnızca üç gün içerisinde kanser hücrelerinin yüzde 87’sini yok etmeyi başardığı belirtildi.
Çalışmanın sonuçları halen ön hazırlık aşamasında olduğu için hastalarda güvenlik ve etkinliğini doğrulamak üzere daha fazla testin yapılması gerekecek. İnsanlar üzerinde gerçekleştirilecek olan deneyler, spermlere yerleştirilen demir başlıkların tedavi altındaki hastalara zarar verip vermeyeceği konusuna da netlik getirecek.
Kaynak: Futurism
Submit a Comment