Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Kemoterapi Alan Hastalar Artık Uzaktan Takip Edilebilecek

Kemoterapi Alan Hastalar Artık Uzaktan Takip Edilebilecek
Derya Öztürk

Akıllı telefonlarda yer alan sensörler ve yeni bir algoritma, doktorların kemoterapi alan kanser hastalarının durumlarını uzaktan takip edebilmesine olanak tanıyor.

Yeni bir çalışma; kanser tedavisi sırasındaki semptomların, neredeyse bütün hastaların elinde var olan akıllı telefonlar aracılığıyla takip edilmesinin mümkün olduğunu gösteriyor. Geliştirilen algoritmanın, hastaların günlük durumlarını tahmin etmede yüzde 88 başarı elde ettiği belirtiliyor.

Çalışmada kemoterapi tedavisi gören 14 mide kanseri hastası kullanıldı. Hastalardan dört hafta boyunca günlük yaşantıları boyunca bir akıllı telefon taşımaları ve normal şekilde kullanmaya devam etmeleri istendi. Araştırmacılar tarafından geliştirilen akıllı telefon yazılımı; gelen ve gönderilen mesaj veya arama sayısı, kullanılan uygulamalar ya da telefonun hareketi gibi bilgileri pasif ve devamlı olarak kaydetti.

Araştırmacılar, hastalardan günde en az bir kez yorgunluk ve mide bulantısı gibi yaygın görülen 12 semptomu, şiddetine göre değerlendirmelerini istedi. Hastalar her günü “ortalamadan daha yüksek”, “ortalama” veya “düşük” olarak sınıflandırdılar.

Ardından araştırmacılar, akıllı telefonda toplanan verileri kullanarak hastanın “yüksek semptom”, “ortalama semptom” ve “düşük semptom” günlerini yüzde 88 doğrulukla belirleyebilen bir algoritma geliştirdi.

Araştırmanın başyazarı Carissa Low, “Hastaların ortalamadan daha kötü belirtiler gösterdikleri günlerde; hareketsiz kalma eğiliminde olduklarını, telefonu daha yavaş hareket ettirdiklerini ve telefon uygulamalarını daha fazla kullandıklarını gördük” diyor.

Doktorların belirtileri ve yan etkileri gerçek zamanlı olarak tahmin etmesi; erken müdahale, gereksiz doktor veya hastane ziyaretlerini önleme ve hastanın yaşam kalitesini iyileştirme fırsatı sağlayabilecek.

Araştırmacılar, aynı pasif algılama yaklaşımının kanser cerrahisini takiben oluşan komplikasyonları saptamak için kullanılıp kullanılmayacağını belirlemek için takip çalışmaları yürütüyorlar. Ayrıca, bu verilerin klinik bakıma nasıl entegre edileceğini belirleyebilmek üzere sağlık uzmanlarıyla birlikte çalışma gerçekleştiriyorlar.

Kaynak: Futurity

 

 

Submit a Comment