Sağlık Sektörüne Giren Sıradaki Büyük Teknoloji Şirketi: Uber
Dünyaca ünlü teknoloji şirketleri art arda sağlık sektörüne yaptıkları yatırımlarla adlarından bahsettiriyor. Son olarak, popüler araç çağırma servisi Uber de sağlık sektörüne girdiğini duyurdu. Uber Health adı verilen yeni projesini duyuran şirket, sağlık kurumlarıyla anlaşarak hastalar için ulaşım hizmeti sağlayacak.
Her yıl 3.6 milyon Amerikalı ulaşım sorunundan ötürü doktor randevusunu kaçırıyor ya da erteliyor. Yapılan bir çalışmaya bu göre bunun sağlık sistemine maliyeti yıllık 150 milyon dolar. Dünyada 2 milyondan fazla sürücü ile her gün 10 milyon yolculuk gerçekleştiren Uber, sahip olduğu gelişmiş ulaşım ağıyla bu sorunu ortadan kaldırmayı hedefliyor.
Uber Health’in beta sürümü Temmuz ayından bu yana 100 hastane ve doktor ofisinde deneniyor. Doktor randevuları için hastaları evinden alan ya da eve bırakan Uber Health’ten hizmet almak için hastaların uygulamayı indirmesi, hatta akıllı telefon kullanmasına bile gerek yok. Özellikle yaşlı hastalar için bu çok kullanışlı bir özellik. Hastane çalışanları tarafından hastanın medikal kayıtlarından elde edilen isim ve adres bilgileri kullanılarak hastane ziyaretinden 30 gün öncesine kadar yolculuk planlanabiliyor.
2016’da uğradığı siber saldırı sonucu 57 milyon kullanıcısının bilgileri çalınan Uber, bu verileri silmeleri için korsanlara 100.000 dolar fidye ödemek zorunda kalmıştı. Peki ya hastaların medikal kayıtlarına erişimi gerektiren Uber Health’in de benzer bir saldırıya uğraması durumunda ne olacak? Uber Health, hasta bilgilerinin gizliliğini korumayı taahhüt eden Amerikan Sağlık Sigortası Taşınabilirlik ve Sorumluluk Yasası (HIPAA) ile uyumlu durumda. Kullanıcıların güvenlik endişelerini gidermek isteyen Uber yetkilileri, Uber Health verilerinin diğer verilerden ayrı tutularak sınırlı sayıda personelin erişimine açıldığını belirtti.
Kaynak: The Atlantic
Submit a Comment