GlaxoSmithKline Sosyal Medyayı Takip Ediyor
Wall Street Journal’da çıkan bir makaleye göre, ilaç şirketi GlaxoSmithKline, sağlık verileri elde edebilmek için çevrim içi kullanıcı forumlarını takip etmeye başladı.
Daha önceki yazılarımızda belirttiğimiz gibi, hastaların bir araya gelerek oluşturduğu sosyal medya grupları hastane ve özellikle ilaç şirketleri için oldukça değerli veriler sunmaktadır. Wall Street Journal’da çıkan bu makaleye göre, GlaxoSmithKline iki aylık periyotlarla BabyCenter.com ve WhattoExpect.com forumlarını takip etmektedir. Çeşitli yazılımlarla ilaç şirketleri sosyal medya sitelerini gözlemleyerek hastaların belli ilaçlar hakkındaki olumlu ve olumsuz değerlendirmelerini toplayabiliyorlar. “Güvenli”, “zamanlama”, “mutlu”, “mutsuz”, “kullanışlı” gibi kategori ve anahtar kelimeler belirlenerek, çevrim içi gruplarda bulunan kullanıcıların yani hastaların oluşturduğu aşı konusundaki devasa veri yığınlarını toplayabilmektedirler. Bu sayede ilaç şirketleri, ürünleri hakkında tam bir fikir sahibi olabilme imkânına kavuşmuş olmaktadır. Geleneksel veri toplama yöntemleri içinde bulunan fokus grup oluşturma ve anket yöntemleri hala geçerliliğini korumaktadır fakat dijital dünyanın genişlemesi ve artık hastaların, fikirlerini internet yoluyla paylaşmaları bu tarz yeni yöntemlerin de oluşturulmasını sağlamıştır. Örneğin; şirketler sosyal ağ platformlarını kullanarak, kaç tane ebeveynin yeni çıkan bir aşı hakkında memnun kaldığını ya da kullanıp kullanmamakta şüpheli olduğunu belirleyebilir.
Bu tür değerli ve kesin verileri sunabilen yöntemlerin olması ve çoğu ilaç şirketinin bu yöntemleri kullanarak veri elde etmeye çalışması umut verici. Çünkü bu sayede hem ilaç şirketlerinin sosyal medyayı önemsediğini hem de toplum sağlığında ortaya çıkabilecek krizlerin önceden belirlenebileceği görülebilmektedir.
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre 5 yaşın altındaki 158.000 kızamık hastası 2011 yılında hayatını kaybetmiştir. Böyle bir veri, kullanılan yöntemlerin ne kadar etkin olduğunu ya da ne kadar yaygın olarak kullanıldığının sorgulanmasına sebep olmaktadır. Her ne kadar firmaların sosyal medya verilerini toplaması, bazı özel grupları gizlilik ihlali açısından endişelendirse de, toplanan bu çok değerli veriler pek çok hastanın hayatının kurtarılmasına yardımcı olabilir.
Submit a Comment