Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Dijital: Tıp İçin Yeni Gelişmeler

Dijital: Tıp İçin Yeni Gelişmeler
Alperen Sözen

Bilindiği gibi dijital ortamlar ve kayıtlar her zaman için bir maliyet azaltısı sağlamıştır. Son dönemlerde hasta kayıtlarının da dijitale taşınmasının öneminin kavranması ile Sağlık Bakanlığı’da harekete geçmiş ve dijital hastane konseptini uygulama kararı almıştı. Genel olarak dijital hastane konsepti, aslında hasta kayıtlarının, mevcut durumlarının ve hastalık geçmişleri ile operasyon geçmişlerinin dijital ortamda arşivlenerek aynı zamanda yürütülen tüm işlerin (doktor randevusu, reçeteleme vb.) dijitale aktarılarak zaman ve para maliyetinin azaltılmasından ibarettir.

Dijitalin ve dolaylı olarak teknolojik gelişmelerin, tıp biliminin ve hizmetlerin gelişmesine katkısı sadece bu konseptle de kalmıyor. En son gelişme, hemşirelerin ya da doktorların hastaların damarlarını deri üzerinden kesik ya da x-ray olmadan görmelerine imkan veren bir gözlük.

glass_nurses

Google Glass’ın çıkması ile birlikte bazı cerrahların operasyonlar sırasında kayıt alabilmek için bu gözlükleri kullanmaya başladığı biliniyor. Alınan kayıtlar daha sonra eğitimlerde ya da ameliyat sonrası değerlendirmelerde kullanılıyor.

Evena Medical’in çıkardığı gözlük doktorlara ve hemşirelere hastalara acı vermeden damar yolu açabilmekte yardımcı oluyor. Bir diğer işlevi ise bütünleşik kamerası yardımıyla anlık ekran görüntülerini bluetooth, wifi ve 3G üzerinden bir makinaya yollayabiliyor olması. Artı olarak gözlüğün dahili bir hafızası da mevcut. Gözlüğün iki yönlü iletişime uygun olması videolu konuşmaları mümkün kılarak anlık geribildirimlere de imkan sağlıyor.

Dijitalleşmenin getirdiği yenilikler hem son kullanıcılara yani hastalara hem de sağlık çalışanlarına oldukça yardımcı. Gelecek inovasyonların bilime ve uygulamaya katacağı faydaların gittikçe çoğalacağını söylemek yanlış olmaz.

Submit a Comment