Instagram’da Renkli Umutlar Yarışması
Bir önceki yazımızda, ağır hastalıklar ile mücadele eden çocukların ne kadar ağır bir yük altında olduklarından ve bu yükün tüm sosyal hayatlarını oldukça olumsuz bir biçimde etkilediğinden bahsetmiştik. Bir çocuğun sahip olduğu hastalık yüzünden, çocukluğunu yaşayamaması, en azından sürekli olarak garip, korkan ya da acıyan bakışlara maruz kalması oldukça ağır bir yüktür. Bu yükü onların minik omuzlarından kaldırmak, hafifletmek ve yorgun yüzlerine sıcak ve neşeli gülümsemeler koyabilmek için başlatılmış olan Hayata Renk Ver Derneği‘nin “Renkli Umutlar Projesi” ile ilgili detaylı bilgiyi okuyucularımız ile paylaşarak, bu güzel amaca Tek Doz Dijital ekibi olarak biz de hizmet etmek istiyoruz.
Hayata Renk Ver Derneği, gönüllü kişiler tarafından oluşturulmuş olan ve uzun süreli tedavi gören çocuklara bu zorlu süreçte yardımcı olmayı amaç edinmiş bir dernektir. Derneğin hayata geçirdiği Renkli Umutlar Projesi ise, oldukça beğeni toplamış ve destek almış başarılı bir çalışmadır.
Bir konu hakkında bilgi sahibi olunmamasına rağmen, yapılan değerlendirme ve yargılar, kişinin kendisine bir zarar vermese de çevresine ve etki ettiği kişilere mutlaka bir zarar verir. Bilinçli davranmak ve empati kurabilmek insanların en önemli özellikleri olması bir yana, ne yazık ki bilgi sahibi olmadan yapılan davranışların sonuçları oldukça üzücü olabiliyor. Böyle bir duruma verilebilecek en iyi örneklerden bir tanesi ise, enfeksiyon kapma riskini azaltmak için maske takan çocukların bulaşıcı hastalık taşıdıkları yargısıdır. Bu şekilde oluşan yanlış yargı, ailelerin çocuklarını maske takan hasta çocuklardan uzaklaştırmasına, dolayısıyla da lösemili çocukların yalnız kalmasına ve tecrit hayatı yaşamalarına sebep olmaktadır. Bu konu ile ilgili Hayata Renk Ver Derneği’nin yapmış olduğu bir anketin sonuçlarına göre; yetişkinlerin %27’si, 9-18 yaş okul grubu çocuklarının ise %45’i maske kullanımının doğru nedenlerini bilmemektedir. Bu bilgisizliğin sonucu ise, hasta olan ve maske takmak zorunda kalan çocukların travma yaşamalarına kadar gidebiliyor.
Çoğumuz, yalnızca bize soğuk,sevimsiz ve acı anları anımsattığı için hastanelerden ve hastane koridorlarının o kendine has kokusundan nefret ederiz. Yetişkin ve mantıklı pek çok insanın durumdan bu kadar etkilenmesi bile, dışlanan hasta çocukların kullanmak zorunda oldukları beyaz maskeler ve diğer gerekli aletlerden ne kadar nefret ettikleri hakkında bize bir fikir sunabilmektedir. Renkli Umutlar Projesi, çocukların kullanmak zorunda oldukları bu maskeleri renklendirerek, onları tedavi süreçlerinde çok daha istekli ve neşeli görmeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla da yardımcı olmak isteyen herkesten kendi maske tasarımlarını http://www.hayatarenkver.com/tasarimini-yukle/ adresine yüklemeleri beklenmektedir.
Bu proje, başladığından beri oldukça güzel tepkiler topladı ve ünlü kişilerden de destek alabildi. Erdil Yaşaroğlu da bu proje için çocukların beğeneceği farklı maske tasarımları yapmıştı.
Hayata Renk Ver Derneği ve Renkli Umutlar Projesi, duyarlı tüm insanlardan destek alabilmek için sosyal medyayı da kullanmayı unutmuyor. Instagram‘da açılan “renkliumutlar” sayfasında, çizilen resim ve diğer fotoğraflar sosyal medya kullanıcılarına sunulmuş bulunmaktadır. Bu kapsamda hazırlanan bir yarışmada, sanatçılardan oluşacak olan bir heyetle en iyi tasarım seçilerek, yurt dışından renkli maske tasarımı siparişi vermek amaçlanıyor. Bu resim ve fotoğrafların ilk eleme kısmı halk oylamasına sunulmaktadır ve siz de bu adrese girerek oylamanızı Instagram üzerinden yapabilirsiniz. Bu projenin ekonomik olarak da yardımsever kişilerden destek beklediğini ve sponsor arayışında olduğunu bildirmekte fayda var.
Hayata Renk Ver Derneği’nin bir diğer çalışması ve Çapa Tıp Fakültesi’nde 7 aydır devam eden Sosyal Destek Programı da hasta çocukların 15 günde bir uzman eğitimcilerle bir araya gelerek çalışmalar yaptığı ayrı bir programdır. Aynı amaçla, Çapa Tıp Fakültesi Çocuk Servisi koridorunda, 500’e yakın kitap sayısıyla açık bir kitaplık oluşturan dernek, hasta çocukların bu koridorları o kadar da kötü anılarla hatırlamamalarını sağlayabilecek.
Proje kapsamında yapılan etkinliklerden bir kaç kare:
Her şey çocuklar ve onların güzel, mutlu gülümsemeleri için.
Submit a Comment