Bağışıklık Sistemindeki Hücreler Nasıl Yeniden Programlanabilir?
Bilim adamları, ilk defa bazı T hücrelerini yeniden programlamak için bir yöntem geliştirdiler. Daha doğrusu iltihaplı hücreleri, nasıl tam tersine iltihaplanmayı önleyecek hücrelere dönüştürebileceklerini keşfettiler.
Bağışıklık sisteminin dengesi, aşırı çalışan ya da gereğinden az çalışan hücreler yüzünden bozulduğunda sedef hastalığından kansere birçok rahatsızlık ortaya çıkabilir. Araştırmacılar, T hücreleri olarak adlandırılan bazı bağışıklık hücrelerinin işlevini değiştirerek sistemin dengesini sağlamaya yardımcı olabilir ve bu hastalıkları hedef alan yeni tedaviler yaratabilirler.
Araştırmacılar, dengeleyici T hücreleri adı verilen ve vücudumuzu farklı patojenlere karşı savunmak için bağışıklık sistemini aktive eden hücreler ile düzenleyici T hücreleri adı verilen ve bağışıklık sistemini kontrol etmeye yardımcı olarak dışarıdan gelen saldırıları önleyen iki hücre türünü incelediler.
California Üniversitesi’nden kıdemli araştırmacı Sheng Ding, “Bu bulgular, doğuştan gelen bağışıklıkla ilgili hastalıkların yanı sıra kök hücre tedavileri ve onkolojik tedavilerde de önemli bir etkiye sahip olabilir.” dedi.
Ding’in ekibi, ilaç keşfi konusundaki uzmanlıklarını kullanarak, dengeleyici T hücrelerini düzenleyici T hücreleri olarak başarıyla yeniden programlayabilen küçük moleküllü bir ilaç geliştirdi. Nature dergisinde yayımlanan çalışma, bir hücre türünü diğerine dönüştürmeye yardımcı olan metabolik mekanizmayı ayrıntılı olarak açıklıyor.
T hücrelerinin yeniden programlanmasının tıpta birden fazla uygulama alanı olabilir. Örneğin otoimmün bozukluğu olan kişilerde dengeleyici T hücrelerinin aşırı aktif olması vücuda zarar verir. Bu dengeleyici T hücreleri, düzenleyici T hücrelerine dönüştürülerek aktifliği azaltılabilir ve hastalık bu şekilde tedavi edilebilir.
Ayrıca bu çalışma, kök hücretedavileri geliştirebilir. Teoride de olsa düzenleyici T hücreleri üretmek bağışıklık toleransını arttırabilir ve vücudun yeni nakledilen hücreleri reddetmesini önleyebilir.
Kanser hastalığında tümörün algılanmadan büyüyebileceği bir ortam yaratmak için düzenleyici T hücrelerinin kontrolü ele geçirilerek bağışıklık sistemi üzerinde baskı kurulur. Bu gibi durumlarda araştırma bulguları; bağışıklık sistemini güçlendirmek amacıyla düzenleyici T hücrelerini, dengeleyici T hücrelerine dönüştürmek için kullanılabilir. Böylece kanser hücreleri daha iyi tanınabilir ve yok edilebilir.
Kaynak: ScienceDaily
Submit a Comment