Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Bebekler İçin Geliştirilen Aktivite Takip Cihazları Ne Kadar Başarılı?

Bebekler İçin Geliştirilen Aktivite Takip Cihazları Ne Kadar Başarılı?
Kubilay Han Uluerim

Yetişkinler tarafından kullanılan Fitbit gibi giyilebilir teknolojilerin başarısından sonra yeni kurulan birçok şirket, bebekleri akıllı telefon uygulamalarına bağlayarak, ebeveynlere bebeğin solunumu, vücut sıcaklığı, kalp ritmi ve uyku düzeni hakkında bilgi vermeyi görev edindi.

Örneğin, Owlet firması oksimetri teknolojisini benimseyerek, bebeğin kalp ritmini ve oksijen seviyesini ölçen bir çorap üretti. Sproutling ise aynı teknolojiyi bilek çevresine sarılan bir kayışa uyarladı. Ek olarak, Mimo‘nun ürettiği pijamalar, Nest termostat ile bağlantılı çalışarak, bebeğin vücut ısısına göre odanın sıcaklığını ayarlayabiliyor. Bu tarz teknolojiler sürekli çalıştığı için, Wi-Fi’a güvenmekten ziyade Bluetooth kullanıyor.

Bu teknolojilerin temel geliştirilme nedenlerinden birisi, her ebeveynin en büyük korkularından uykuda bebek ölümü (SIDS). NHS’in resmi raporlarına göre, Birleşik Krallık’ta her yıl 300 civarında bebek, doğumunun ilk 6 ayında uykudayken aniden ölüyor. NHS, bu tarz ölümlerin oldukça nadir olduğunu ve endişe edilmemesi gerektiğini söylese de, Owlet’ın websitesi, bebekleri ölümden dönen annelerin hikâyelerini anlatan bir video ile karşımıza çıkıyor.

5537

“Uykuda bebek ölümünün nedeni bilinmediği için, hiçbir şirket bunu engellediğini iddia edemez.” diyor Owlet kurucularından Jordan Monroe. Buna karşın, Owlet kullanan müşterilerinden birinin bebeğinin gece yediği mamayı kusarak neredeyse boğulduğunu, bir başkasının ise göğsünün üzerine yuvarlanarak nefes alamadığını, fakat hayatlarının Owlet ile kurtulduğunu söylüyor.

Bir diğer düşünce ise bu tarz cihazların ebeveynlere huzur vermekten ziyade endişe yaratacağı. Sürekli olarak akıllı telefonlardan gelen bildirimlerle bebeğini kontrol eden annelerin, bebeklerini devamlı kontrol etmesi psikolojik sorunları da beraberinde getirebiliyor. Bu konudaki en büyük sorun ise, ebeveynlerin bir noktadan sonra bu bildirimleri Facebook bildirimlerine benzer bir şekilde görmezden gelmesi ve sessize alması.

Şimdilik bu teknolojiyi kullanan kişilerin davranışları üzerinde kesin bir sonuca varılmasa da, bebeklerin hayati tehlikeden kurtulmasına yardımcı olduğu kanıtlanmış bir çok ürün bulunduğu aşikâr.

Submit a Comment