Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Beyin Gücünüzü Geliştirecek Çipler Artık Hayal Değil

Beyin Gücünüzü Geliştirecek Çipler Artık Hayal Değil
Kubilay Han Uluerim

Silikon Vadisi’ndeki pek çok kişi gibi teknoloji girişimcisi Bryan Johnson da akıllı makinelerin araba kullanabildiği ve ihtiyaçlarımızı biz söylemeden yerine getirebildiği bir gelecek görüyor.

Johnson’ın Venice Beach’teki bulunan bilim kurgunun bilimle buluştuğu şirketi Kernel, insanların inme, Alzheimer ya da sarsıntı sonucu beyinlerinde oluşan nörölojik hasarı kapatmak için bir çip geliştiriyor. Adı şimdilik nöroprostetik olan çipin ileriki aşamalarda zekâ, hafıza ve diğer bilişsel işlevleri güçlendireceği söyleniyor.

Johnson cihazın tamamlanmasının yıllar süreceğini bilip kabullenerek ödeme şirketi Braintree’yi 2013 yılında Paypal’a 800 milyon dolara satmış.

Dediklerine göre bu çipin konsepti University of Southern California’daki Center for Neural Engineering’te Biyomedikal Mühendis olan Theodore Berger’in çalışmalarına dayanıyor. Berger aynı zamanda Kernel’deki çalışmanın başında bulunuyor ve 20 yıldan fazladır bunama, inme, beyin sarsıntısı, beyin hasarı ve Alzheimer’dan muzdarip hastalara yardım etmek için bir nöroprostetik geliştiriyor. Beyine yerleştirilen bu cihazlar beyin hücrelerinin birbirleriyle iletişimini taklit etmeye çalışıyor. Diyelim ki patronunuzla konuşuyorsunuz. Sağlıklı bir beyin bu konuşmayı kısa süreli hafızadan uzun süreli hafızaya aktarmak için bir grup elektrik sinyali yollar. Bu sinyaller her insanda farklıdır ve yazılım komutları gibidir. Beyin hastalıkları bu sinyallerin hedefine ulaşmasını engeller. Burada devreye giren Berger’in yazılımı, hücrelerin iletişimini kolaylaştırmak için anlık olarak öngörülerde bulunup sağlıklı bir kod yazıyor ve yolluyor. Bu teknoloji yıllar önce DARPA’da fareler ve maymunlar üzerinde denendiğinde hatırlama faaliyetlerini arttırdığı için işe yaradığı zaten biliniyor.

BryanJohnson_Headshot_20161471276270

Bryan Johnson

Projesinin artık sınıra geldiğini anlayan Berger Ekim 2015 tarihinde Johnson’dan bir telefon almış ve ikili buluştuğunda 4 saat kadar konuşup beraber yola koyulmuşlar. Braintree’yi sattıktan sonra 100 milyon dolarlık bir fon kuran bu ikili birçok ufak firmayı desteklemişler. Johnson ve Berger sonunda bir grup sinirbilimciyi işe alarak yapay zekâ üzerine çalışmaya başlamışlar. Yakında epilepsi hastaları üzerinde bir cihazın deneyini yapacaklarını belirten ikili, şimdilik cihazı nasıl taşınabilir hâle getireceklerini düşünüyorlar.

Johnson insanların kafalarında çiplerle gezerek daha zeki olmaları gibi bir fikrin alay konusu olacağının farkında. Lakin kendisi devrimsel ve uçuk bir cihaz yaratmaktan ziyade herkesin düşük maliyetle erişebileceği bir teknoloji üretme fikrinde. Zira kendisinin de belirttiği gibi bir Alzheimer hastasının tuvaletin yerini hatırlaması bile oldukça önemli.

Submit a Comment