Bilişsel Performansınız da Sağlığınız İçin Önemli
Bilişsel gelişim amacı ile hazırlanan bir program sayesinde artık daha keskin bir zekaya sahip olabilmek mümkün. Özellikle yaşlanmaya bağlı olarak azalan idrak etme yeteneğinin arttırılması ya da azalmanın önüne geçilmesi amacıyla pek çok araştırma yürütülüyor. Bu araştırmaların pek çoğu milyon dolar seviyesinde oldukça masraflı olmakla beraber bununla ilgili bazı farklı düşünceler de mevcut. Şöyle ki; pek çok araştırmacı bazı bilgisayar programları aracılığıyla kişilerin daha keskin bir zekaya sahip olmasının ve yaşlanmaya bağlı olarak ortaya çıkan zihinsel yorgunluğun önüne geçilebileceğini savunuyor.
Bu amaçla, 50 ve daha üzeri yaşlarda yetişkinler için, görsel bir uyarıcı sayesinde beynin daha fazla çalışmasını amaçlayan bir program yazıldı. İnsanların bilişsel kavrama yeteneklerini bir domino taşı sistemi gibi düşünebiliriz. Herhangi bir uyarıcı, ilk domino taşının düşmesini sağlayarak bilişsel sürecin devam etmesini sağlar, önemli olan kısım ise bu sürecin ne kadar kısa bir sürede gerçekleştiğidir.
Bu süreci hızlandırmak amacıyla yapılan program ise şu şekilde çalışıyor; ekranın tam ortasında beliren bir ana simge ve bu simgenin etrafında bir daire sırasındaki diğer simgelere, verilen uyarıcılar doğrultusunda olabildiğince hızlı tıklamak. Oyunun hızı ve simgelerin karmaşıklığı ise kullanıcının performansına göre git gide zorlaşıyor.
Hazırlanan programın günde 10 saat oynanması durumunda zihinsel aktivite oranını oldukça geliştiği ve bu aktivitenin 2-3 senelik bir zihinsel kalkan oluşturabileceği ortaya çıkmıştır. Bu tür çalışmaların amacı ise oldukça belli; insan ömrü uzadıkça, hem zihinsel hem de fiziksel sağlığını koruyabilmek gittikçe önem kazanıyor. Teknolojik imkânlar, daha iyi beslenme, sağlık olanaklarına kolay ulaşım insan ömrünün uzamasındaki büyük etkenler. Tabii ki yaş oranının artmasıyla beraber, hastalıkların tedavi edilebilmesi önemini korurken, mevcut sağlığımızı da korumaya yönelik önlemlerin sayısı artmakta.
İnternetin ve günümüz bilgisayar türlerinin güçlenmesi ve çeşitlenmesi ile insanların hayatlarında da büyük değişiklikler meydana gelmekte. Bu değişiklikler yerine göre hem dezavantaj hem de bazı avantajları beraberinde getirmektedir. Sosyolojik, psikolojik ve insan sağlığı alanında bilim adamlarının uyarıları olsa da doğru kullanımlarda pek çok avantaj ve fayda da sağlayabilmektedir. Bu yazımda bahsettiğim gibi; yeni nesil, bilgisayar oyunlarıyla iç içe yaşamakta ve gerçekten peşinden çok büyük kitleleri sürüklemektedir. Bilgisayar oyunlarının reflekslerin gelişmesi ve hızlı düşünüp karar verme yeteneklerini arttırdığı uzun zamandır tartışılan bir konu. Oyun dünyasının gelişimi ve bu gelişmeye bağlı olarak; pek çok çocuğun, gencin ve hatta orta yaşlı insanların oyun tutkunu olması belki de bu tür çalışmaların yerine geçebilecek pasif bir etken olabilir.
Submit a Comment