Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Blippar Gerçeği!

Blippar Gerçeği!
Onur Tuhta

Dijital dünyanın gelişmesiyle gerçeklik kavramı da değişiyor. Gün geçtikçe dijitalde olan her şey yaşamımızın bir parçası oluyor ve dijital evrimin başlangıcında ayrılan sanal ve gerçek dünya kavramları çoktan yıkıldı, yeni kavramlar türedi.

Bunlardan bir tanesi de ‘Artırılmış Gerçeklik‘ kavramı. Aslında bu kavramı, Oz Büyücüsü’nün yazarı, Frank Baum 1901 yılında öngörmüş, ancak teknoloji insanoğlunun hayallerini anca yakalayabilmiştir. Bu kavramdan, gerçek dünya üzerindeki nesnelere ufak ayrıntılar ve efektler ekleyerek gerçek zamanlı 3 boyutlu modelleme metodu olarak tanımlayabiliriz.

Artırılmış gerçeklik günlük teknolojiye dahil olmasıyla halka da inmiş durumdadır. Bu kavramın mobil temsilcilerinden birisi de Blippar. Tek Doz Dijital olarak, Natali Yeşilbahar‘ın nazik davetiyle katılma şansı bulduğumuz, Vodafone Türkiye‘nin ev sahipliği yaptığı Mobile Monday etkinliğinde Blippar’ın CEO’su Ambarish Mitra  Blippar’ı ve Artırılmış Gerçeklik (Augmented Reality) kavramını katılımcılara tanıttı.

Yukarıda izlediğiniz video Bigumigu‘nun kurucusu Yalçın Pembecioğlu tarafından çekilmiştir.

Ambarish Mitra’nın sunumunda kullandığı örnekler  her defasında katılımcıları şaşırttı ve daha da heyecanlandırdı. Bence Blippar, doğru kullanım ile ürünü kuvvetlendirecek, markanın karakterini sağlamlaştırmak için çok büyük bir katkısı olacak bir uygulama. Aynı zamanda tüketiciyi marka veya ürün ile birbirine daha sıkı bağlayacak ve her iki tarafında asla vazgeçemeyeceği bir kanal olacaktır. Eminim ki bu metodu kullanmayan markalar 360° derece pazarlamanın bir kaç derece gerisinde kalacaktır.

Mesleğim sebebiyle sunumu izlerken hep Artırılmış Gerçeklik kavramı sağlık sektörüne nasıl uygulanabilir diye düşündüm. Sağlık sektöründeki kısıtlı pazarlama ortamı nedeniyle bu uygulamanın sadece sağlık profesyonelleri arasında tanıtım yapılırken kullanılabileceğini düşünüyorum. Ancak sağlık hizmeti ve eğitimi konusunda ise çok önemli bir fark yaratılabilir. Örneğin; bir tıp kitabında cerrahi bir müdahaleden bahsedilirken, öğrencinin o sayfaya akıllı cihazını doğrultarak o konu hakkındaki cerrahi bir uygulamayı anında kullanabilmesi sağlanabilir ya da refakatçi kartlarından hastanın bulunduğu oda ve hastanedeki ortak kullanım alanlarının işaretli olduğu 3 boyutlu bir kroki kullanıcılara sunulabilir.

Yazımı bitirmeden önce, Blippar’ı Google Play‘den ya da App Store‘dan akıllı telefonunuza indirmenizi ve 20 lirayı uygulama ile taramanızı tavsiye ederim. Ambarish Mitra’nın ufak bir süprizi var.

Comments

  1. Onur bey bizde türk yazilimcilar ve tasarımcılar olarak blippar gibi sadece türkler tarafından yazılmış bir arttırılmış gerçeklik uygulaması yazdık bu konuya olan ilginizden dolayı bunu belirtmek turkiyede bu platformun çok daha ustununu çıkarmış olan insanlar olduğunu bilmenizi isterim uygulamamizin adı keyar app store ve google playde mevcut sigaranizin resimli uyarı mesajını okutarak deneyebilirsiniz çok yakında birçok yer alicaz bizim gibi türk firmalarinida dile getirmenizi dileriz

    • Onur Tuhta

      Değerli yorumunuz ve takibiniz için çok teşekkür ederim. Blippar’ı yazma nedenim öncü olması ve kurucusunun ülkemize gelişiydi. Uygulamanızda kullandığınız sigarada yaptığınız uyarı uygulaması dikkatimi çekti. Uygun bir zamanda Keynar’ı ayrıntılı bir şekilde inceleyeceğim. İyi günler dilerim.

  2. hakan köse

    Merhaba Onur Bey. Programınızı inceledim ve gerçekten çok beğendim.Ben üniversite 3 öğrencisiyim.Bilgisayar öğretmenliğinde okuyorum.Bende bu sene bu tarz bi programda çalıştım. Adı armedia. Büyük ihtimalle bilirsiniz bu programı.Bir senedir bu program üzerinde çalışıyorum.Ama neden bi türk yapımı program kullanmayalım demi.Eğer yardımcı olursanız birlikte bu tarz programlarda çalışabiliriz.Gerçekten programınızı çok beğendim ve sürekli ilgiyle bakıyorum.Şu anda programınızı cinema 4d programı ile bağlamaya çalışıyorum.Eğer yardımcı olursanız veya bu konuda bi fikriniz var ise yardımınıza ihtiyacım var ve benimde elimden geleni fazlasıyla ortaya koyacağımdan emin olabilirsiniz.Şimdiden teşekkür ederim.

    • Onur Tuhta

      Merhaba Hakan Bey. Öncelikle geçmişteki yazılarımızın bile sizlere ulaşması ve siz değerli okurlarımız tarafından yorumlanması bizi çok mutlu etti. Gecikmeli cevabım için ise özür dilerim.
      Bu programı o dönem gündeme almamızın nedeni; Blippar’ın kurucusunun ülkemizi ziyaret ederek bu programı tanıtmasıydı. Ayrıca, programı tüketiciye sıkça ulaşan, hızı tüketim mallarına entegre etmesi de pazarlama açısından programın popülerliğini sağladığından dikkatimizi çekmişti.
      Bahsettiğiniz Armedia programını sizin sayenizde öğrendim ve bunun için size teşekkür ederim.
      O programı incelediğimizde de görüyoruz ki; augmented reality uygulamalarının alanları oldukça geniş. Rekabetin, bu alanı daha iyiye götürecek ve geliştirecek en önemli faktör olduğu bir gerçek. Oben Bey’in bahsettiği Keyar uygulaması da yerli program olarak oldukça dikkat çekiciydi. Ancak önemli olan; bu uygulamaların doğru işbirlikleriyle piyasada etkili bir şekilde yer almasıdır.
      Bu konuda yerli girişim olarak Keyar geliştiricileriyle iletişime geçmenizi tavsiye ederim. Ayrıca Blippar gibi global oluşumların da size imkan verebileceği kanaatindeyim. Teknik konularda ise size maalesef size yardım edebileceğim bir donanımım yok. Ancak dediğim gibi, fikir ve emeğinizi bu konuda öncü kişilerle paylaşırsanız bahsettiğiniz yerli programlar da geliştirilebilir. İyi günler diliyorum. Sevgiler.

Submit a Comment