Büyük Veri Neden Bu Kadar Büyük
Nihal Yormaz | On 22, May 2015
Son zamanlarda sağlık sektöründe en çok konuşulan konu; açık ara farkla “Büyük Veri”. Farklı kaynaklardan sağlanan yapılandırılmamış birçok veriyi içinde barındıran büyük veri; endüstriyi daha az maliyetli ya da en azından daha az savurgan bir hale dönüştürüyor. Bu da; endüstri profesyonellerinin, veri toplama sürecini otomatikleştirmek için yeni cihazlara saldırmasıyla sonuçlanıyor. Son zamanlarda büyük veri ve sağlığın kesişme noktasıyla ilgili birçok makale yazıldı ve bu makalelerdeki ortak soru şu: Büyük veri sağlık sektörüne ne kazandırıyor?
Investopedia adlı sitede yakın zamanda yayınlanan bir makalede, sağlık sektörünün büyük veriden sağlayabileceği avantajlar 6 kategoriye ayrılmış: sarfiyat ve maliyetlerin azaltılması, hem hasta bakımının hem de ilaç Ar-Ge’sinin gelişmesi, hükümet sübvansiyonlarında azalma, dijital sağlık düzenlemelerinde iyileştirme. Makaleden, büyük veri sayesinde İlaç Ar-Ge’sinden daha fazla verim alınabileceği, hastalardan daha pozitif sonuçlar elde edilebileceği, veri şeffaflığı sağlanırken potansiyel hastalıklara karşı koruyucu yöntemler geliştirilebileceği ve endüstrinin büyük veri sayesinde milyonlarca dolar para kaybetmesinin önlenebileceği gibi iyimser sonuçlar çıkarmak mümkün.
Peki, neden büyük veri bu kadar büyük? Büyük veri ve sağlığın ilişkisi ne boyutta? Büyük verinin büyüklüğü sandığımızdan da büyük. Bilgisayarlar, cep telefonları, tabletler ve hatta elektronik ev aletlerimiz bile sürekli veri üretiyor. Önemli olan, veriyi anlamlı ve kullanılabilir hale getirip analiz edebilmek. Büyük veri de bunu yapıyor. Özellikle de sağlık sektöründe inanılmaz büyük bir öneme sahip çünkü hem hastalara, hem hekimlere hem de tüm araştırmalara ait veriler dijitalleşiyor ve farklı boyutlarda olan bu veriler düzenlenerek tam olarak nerede olduğunu bilmediğimiz büyük veride depolanıyor. Böylece verilerin kaybolma riski ortadan kalkmış oluyor.
Elektronik sağlık kayıtları, geleneksel halk sağlığına yönelik raporlamaların yerini almaya şimdiden başladı bile. Sağlık görevlileri hastalarını izlerken, haftalar, aylar ve hatta yıllar sonra bile hastanın sağlık verilerine neredeyse gerçek zamanlı olarak ulaşma imkanına sahipler. Uzaktan hasta takibine olanak sağlaması açısından da sağlık sektörü büyük verinin büyük bir bölümünü işgal ediyor diyebiliriz. Büyük verinin dünya çapındaki büyüme hacmi %59 civarında ve bu büyümenin artarak devam etmesi bekleniyor. Şu anda 1.2M Zetabytes (1021bytes) civarında olan veri büyüklüğünün önümüzdeki on sene içinde de 44 katına çıkacağını da göz önünde bulundurursak, sağlık sektörünün tamamen dijitalleşeceğini öngörmek sanırım çok da ütopik olmaz.
Submit a Comment