Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Büyük Verinin Çözümlenmesi Ne Kadar Önemli?

Büyük Verinin Çözümlenmesi Ne Kadar Önemli?
Kubilay Han Uluerim

İnsan vücudunda 100 trilyon kadar hücre var ve her biri 3 milyar çift bazlı DNA‘ya sahip. Eğer art arda dizilip şerit haline getirilseydiler, Dünya ve Ay arasındaki mesafeyi 8000 defa gidebilirdiler. İşin özüne gelirsek, Beijing Genomics CEO’su Ye Yin’e göre, hepimizin içinde oldukça fazla miktarda bilgi var. Eğer bu bilgiyi çözümleyebilirsek, sağlık hakkında pek çok sorumuzun cevabını alabileceğiz.

BGI Genomics, dünyanın önde gelen genom şirketlerinden birisi. Başarılarından bazıları: Sars virüsünü çözümlemek ve ilk tespit kitini geliştirmek; ilk eski insan genomunu sıralamak ve 1000 Genomes Project‘te anahtar bir dizilim merkezi olmak.

Eğer genler doğru bir şekilde haritalandırılırsa, Yin’e göre sağlık hizmeti için büyük veri (big data) devimi olacak. “Çoktan, yayılmacı olmayan doğum öncesi testler ile rahimdeki bebeklerin DNA’sına bakarak Down sendromu tespiti yapabiliyoruz. Gen teknolojisi, aşı kavramına benzemeye başladı” diyor Yin.

Yaygın olarak genetik dizilim yapmak, aynı zamanda toplumun sağlık alışkanlıklarını yansıtma potansiyeline de sahip. Yin, yaptığı konuşma sırasında, Çin’in dört bir yanında hastalıklara neden olan mutasyonları tanımlayan ve veri çözümleme sonucu ortaya çıkan bir sıcaklık haritası gösteriyor. Bunu yaparken de sonuçları Avrupa’yla karşılaştırıyor. Karşılaştırma sonucunda belirtilene göre, eğer bu çalışma yaygın hâle gelirse, elde edilen bilgiler kasabalar arası sağlık değişikliklerini bile gösterebilir ve yerel sorunları tanımlamaya yardım edebilir.

Yin “Her insanın vücudunda 2-3 kg kadar bağırsak bakterisi  bulunuyor. Bu, vücudumuzdaki diğer bir genom. Hatta kimileri tarafından ikinci bir tür olarak sayılıyor. Eğer acıktıysanız, belki de vücudunuzdaki bakteri acıkmıştır; siz değil. Bütün insan vücutları aynı genetik kökten gelse de, farklı mikrogenomların büyük etkileri olabilir. Fareler üzerinde yapılan deneyler, bakterileri değiştirilen kobaylarda kilo alma hızının değiştiğini gösteriyor.” diyerek, büyük verinin çözümlenmesinin, önümüzdeki yıllarda insan sağlığının gelişmesi için ne kadar önemli olduğunu vurguluyor.

Submit a Comment