Dijital Çağın 5 Yeni Stratejik Prensibi
Nihal Yormaz | On 20, May 2015
İletişim, her alanda olduğu gibi sağlık sektöründe de en önemli öğelerden biri ve sağlık sektöründe yaşanan sorunların çoğu da ne yazık ki iletişim kazaları kaynaklı. Bu kazalar en çok da yabancı uyruklu hastalarla doktorlar arasında yaşanıyor. Yıllardır bu konuya çözüm getirmek için sürekli yeni stratejiler deneniyor ve denenmeye de devam edilecek gibi gözüküyor. Her deneme sonunda belirlenen bu stratejiler de zaman içinde kendiliğinden dijital çağın kuralları haline geliyor. Aşağıda “Anadilinizde konuşmayan bir hastayla nasıl iletişime geçebiliriz?” ve “Tüm hastalarla nasıl daha iyi iletişim kurabiliriz.” sorularına cevap arayan, klinik iletişim ihtiyaçlarına dijital araçlarla nasıl cevap verilebileceğini anlatan, 5 önemli yeni stratejiyi ele aldık.
1. İletişim Transfer Araçları (Handoff Tools)
Sağlık sektöründeki en önemli sorunlardan biri olan iletişim kopukluğu için Handoff araçlar geliştiriliyor. Peki, nedir bu araçlar. Aslında Handoff; fiziksel veya zihinsel süreç içinde, başka bir kişiden diğerine rol ve sorumluluk transferi anlamına geliyor. Bunun sağlık hizmetine nasıl adapte edilebileceğiyle ilgili yapılan şu çalışmaya göz atmanızda fayda var. 2005 yılında yapılan bu çalışmada, hastalar arası iletişim konusu, hastaların girdiği birçok farklı alanda incelenmiş. The Agency for Healthcare Research and Quality (AHRQ) araştırma şirketinin yaptığı araştırmaya göre; etkili bir handoff stratejisi için 5 önemli noktaya dikkat edilmesi gerekiyor.
• İdari Veri (Hastanın adı, tıbbi kayıt numarası ve adresi) doğruluğu.
• Yeni klinik bilgilerin güncelleştirilmesi.
• Hizmeti sağlayanın görevlerinin açıkça izah edilmesi.
• Hastalığın şiddetinin hastaya iletilmesi.
• Gece nöbetlerinde klinik durum değişiklikleri için ihtimal planlarının önceden belirlenmesi.
Hastaya bilgi aktarma sürecinde teknolojinin rolü ortada. Tüm bu bileşenleri n etkili bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için teknolojiden faydalanmak gerekiyor. Birçok farklı handoff aracı var, bunlardan bazılarını incelemek isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.
2. Tıbbi Görevli Araçları
Sonunda teknoloji, tıbbi görevlilere de odaklandı. Artık doktorlar hastalarına akıllı telefonları yoluyla dijital olarak ulaşabiliyor ve birçok işlemi bu sayede yüz yüze gelmeden de yapabiliyor. Bu da hastayla doktor arasında sağlam bir köprü kurulmasını sağlıyor. Buna ilişkin yapılmış bir araştırmayı buradan okuyabilirsiniz.
3. Dil Araçları
Dil her anlamda, etkili bir iletişimin önündeki en büyük bariyer. Hem hastanın hem de doktorun kendini nasıl ifade ettiğinden tutun da, yabancı dilde konuşan bir hastayı anlayabilmeye kadar birçok noktada, etkili bir iletişim kurulabildiğinde tüm süreçler çok daha çabuk işliyor. Örneğin; kronik ve ciddi bir hastalığın, hastaya nasıl aktarıldığı, tedavi sürecinin seyrini tamamen değiştirebilir. Ya da başka bir örnek vermek gerekirse; yanlış bir çeviri; hastanın durumu yanlış anlamasına ve bu nedenle de telaşlanmasına sebep olabilir.
4. Telesağlık
Aranan kan bulundu! Sağlık sektöründeki boşlukları dolduran en büyük yenilik belki de telesağlık uygulamaları. Bu boşluklar, kırsal / uzak coğrafi bölgelere veya belirli bir tıbbi uzmanlık gerektiren tedavilerdeki mevcut hekim eksikliği nedeniyle yaşanan boşlukları da kapsıyor. Uzaktan tedavi yöntemleri ve mobil uygulamaların sağladığı kolaylıklarla, hastalar doğru ve güvenilir bilgiye kolayca ulaşabiliyor.
5. Hasta-Hekim Mesajlaşma Araçları
Günlük hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelen kısa mesajlar, hekimle hasta arasındaki iletişim boşluğunu gidermek, daha hızlı ve etkin bir iletişim kurabilmek için de kullanılmaya başlandı. Bu yolla hastaların birçok sorusu, hızlı bir şekilde yanıtlanabiliyor ve tabii bu, yüz yüze tedaviden çok daha kısa sürede bittiği için, daha fazla hastaya ulaşmak mümkün olabiliyor. Zamanla teknolojik iletişim araçlarının, sağlık sektörünün vazgeçilmezleri arasına gireceği kesin.
Submit a Comment