Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Dijital Teknolojilerin Sağlık Alanına Getirdiği 10 Yenilik

Dijital Teknolojilerin Sağlık Alanına Getirdiği 10 Yenilik
İpek Auf

İş dünyasının neredeyse her alanı yazılım tabanlı teknolojiler, veri analitiği ve dijitalleşme tarafından kökten değiştiriliyor. Dijital dönüşüm süreci aynı zamanda insan sağlığını da çok büyük ölçüde etkiliyor. Bu gelişmeler insan yaşamının kalitesini artırmanın ötesinde sağlık sektörünü ve sağlık sektörü yöneticilerini değişmeye ve gelişmeye zorluyor.

Dijital teknolojiler ile sadece daha uzun değil, daha sağlıklı ve üretken yaşamlar sürdürmek mümkün. Bu gelişmelerden bazıları ise şöyle:

1) Genomikler

Artırılmış bilgisayar işlemci gücü ile tam anlamıyla DNA analizi yapmak artık mümkün. Çok çeşitli hastalıklar için kişiselleştirilmiş testler ve tedaviyle olumlu sonuçlar alınabiliyor.

Genomikler

 2) Giyilebilirler

Kişiselleştirilmiş, gerçek zamanlı veri toplayabilen, sağlıklı yaşamı teşvik eden ve medikal araştırmalar için veri toplayan akıllı sağlık monitörleri gündelik yaşamın vazgeçilmez parçalarından olmaya başladı.. 

Giyilebilirler

3) Tıpta kullanılan büyük veriler

Artan DNA analizleri, taşınabilir sağlık monitörlerinden toplanan yaşam tarzı verileri, tıbbi verilerin dijital ortama geçmesiyle birlikte karşılaştırmalı hasta analizleri mümkünleşti. Benzer DNA’ya sahip insanların verileri karşılaştırılarak olası sağlık riskleri ve tedavilerin etkileri incelenmeye başlandı.

Screen Shot 2017-07-20 at 15.52.12

4) Minyatür Organlar

DNA analizlerinin iyileşmesi ve kök hücre araştırmalarındaki gelişmelerin bir sonucu olarak araştırmacılar hastanın DNA’sına uygun minyatür organlar yaratmaya başladı. Bu minyatür organlara yerleştirilen elektronik sensörler sayesinde tedaviler uygulanmadan önce alınabilecek sonuçlar hücresel veriler ile öngörülebiliyor.

Screen Shot 2017-07-20 at 15.54.59

5) Sosyal medya hastane yorumları

Hastaneler ve klinikler olası sorunları belirlemek ve hizmet kalitesini artırmak için sosyal medya veya dijital anketler yoluyla toplanan hasta yorumlarını kullanmaya başladı.  Sosyal medyanın hem olumlu hem de olumsuz mesajları yayma özelliği, sağlık hizmeti sağlayıcılarının müşteri geri bildirimlerine daha hızlı cevap verebilmesini sağlıyor.

Sosyal Medya

6) Dijital trendlerin izlenmesi

Sosyal medyada kullanılan ve arama motorlarında aranılan hastalık semptomlarında artışlar gözlemlenerek bölgesel salgınlar belirlenip, harekete geçilebiliyor.

Dijital trendler

7) Biyomühendislik

Hastalıklarla mücadele için insan DNA’sıyla oynanması hala tartışılan bir konu olmakla birlikte gen terapisi ve genetik olarak modifiye edilmiş virüslerin hastalıklarla mücadelede kullanılması giderek yaygınlaşıyor.

DNA

8) Teletıp

Teletıp sayesinde bir doktor ile görüşmek için hastaneye gitmeye gerek kalmıyor. Akıllı telefonlar ile hastaların uzmanlar tarafından uzaktan değerlendirilmesine olanak sağlanıyor. Aynı zamanda bu yenilik, sağlık hizmetlerine erişimi zor olan kişilere ulaşım imkânı da sağlıyor.

Teletıp

9) Ameliyat eden robotlar

Ameliyat eden robotlar, iyileşme süresini hızlandırmakla kalmayıp, robotik cerrahi ekipmanların kullanımıyla, uzman cerrahların binlerce kilometre uzaktaki hastaları tedavi etmelerine olanak sağladı. Zamanla bağımsız olarak çalışabilmeleri bekleniyor.

Ameliyat eden robotlaar

10) Üç boyutlu biyo yazıcılar

Wake Forest Institute for Regenerative Medicine’ın açıklamalarına göre üç boyutlu üretilmiş kemik, kas ve dokuları hayvanlara başarıyla uyguladıklarını açıkladı. DNA analizi yapılarak kişiselleştirilmiş vücut bölümleri üretilebilen bir çağa hızla yaklaşıyoruz. Yakın gelecekte üç boyutlu biyo yazıcılar sadece vücut parçalarının yerini almakla kalmaz, vücut parçalarına yeni özellikler kazandırabilir.

Biyo yazıcılar

Kaynak: EY Better Working World 

Görseller:

Future Learn, Beta News, Praxis, The New Stack, Edu Net 24, Timtal, Columbia Science Review, Innovative Med Tech, Iphonebul, 3D Printing Industry

Submit a Comment