Doktorların %47’si Hem Tablet Hem Akıllı Telefon Hem de PC Kullanıcısı
Epocrates’in yayınladığı bir rapora göre, klinisyenlerin profesyonel anlamda iş hayatlarındaki mobil cihaz kullanım oranları günden güne artmaktadır. Epocrates tarafından 1063 sağlık uzmanı ile yapılan anket sonuçlarına göre, Amerika Birleşik Devletleri’nde sağlık uzmanlarının %86’sı profesyonel aktivitelerinde mobil cihazlardan faydalanmaktadır (Bu oran 2012 yılında %78 olarak ölçülmüştür). Aynı zamanda geçen yılın verilerine göre, profesyonel anlamdaki tablet kullanım oranı %34 iken bu oran %53’e çıkmıştır. Epocrates’in belirttiğine göre, ankete katılan tüm sağlık uzmanları aynı zamanda bir diz üstü ya da masa üstü bilgisayar zaten kullanmaktadır. Yani, farklı platformları, farklı ekranları bir arada kullanan insanlar için kullanılan tabir ile “Dijital hepçiller” oranı da %28’den %47’ye çıkmıştır. Bu oranın gelecek yıllarda %82’ye çıkması beklenmektedir.
Her tür ekranı yani bilgisayar,akıllı telefon ve tablet cihazları bir arada en çok kullanan sağlık uzmanlarının dağılımı ise şu şekilde ortaya çıkmıştır: Onkoloji (%59), kardiyoloji (%54), birincil basamak (%48) ve psikiyatrlar (%44).
Bilgisayar, tablet ve akıllı telefon gibi 3 farklı cihaz tipinden de yararlanan ve kullanan kişilerin birincil ortak kullanım şekilleri ise Epocrates ya da Medscape gibi profesyonel kaynakları incelemek, makaleleri okumak ve tıp dünyasındaki gelişmeleri yakından takip etmek olarak gösterilebilir. Son zamanlarda özellikle tablet kullanımının artmasına bağlı olarak ise, elektronik sağlık kayıtlarının da tabletler üzerinde incelenebilmesi ortaya çıkmıştır. Bu şekilde bir kullanım olmasına rağmen klinik dökümanların pek çoğu hala masa üstü bilgisayarla halledilmektedir. Ankete katılan uzmanların %71’i elektronik sağlık kayıtları için diz üstü ya da masaüstü bilgisayarlarını tercih ettiklerini söylerken, aynı amaç için tablet kullanımı yapan uzmanların oranı ise %49’dur. Bu oranların artması ise genellikle, uzmanlarının çalıştığı sağlık kuruluşlarının kayıt sistemlerinin mobil cihazlara ne kadar uyumlu bir yapıda olduğuyla alakadar. Uzmanların bu tip profesyonel amaçlar için tablet ve akıllı telefon kullanım oranları arttıkça, sağlık kuruluşları içerisinde de kayıt sistemi yenilenme ve güncelleştirme çalışmaları gittikçe hız kazanmaktadır.
Ortaya çıkan sonuçlar göstermektedir ki profesyonel amaçlar ile tablet ve akıllı telefon kullanımı verilen hizmetin kalitesi ve hızı konusunda oldukça fazla katkılar sağlamaktadır. Epocrates’in de doğruladığı üzere, özellikle tüm platformları ve cihaz çeşitlerini kullanmaya çalışan sağlık uzmanlarının, tek bir ekran ( cihaz) üzerinden çalışanlara oranla çok daha fazla çevrim içi kaldığını ve daha aktif olarak profesyonel gelişmeleri takip edebildiğini göstermektedir. Ayrıca unutmamak lazım ki akıllı telefon ve tablet bilgisayarların kullanımı, standart iş saatlerinden sonra da devam etmektedir. Çoğu zaman mesai bitiminde diz üstü ve masa üstü bilgisayarlar açılmamak üzere kapanırken, diğer cihazlar kullanılmaya devam etmektedir.
Tabii tüm bu gelişmeler ve oranlar, her sağlık kuruluşu için aynı etkiyi göstermemektedir. Aruba Networks’ün yaptığı bir araştırmaya göre, katılımcıların %24’ü çalıştıkları hastanelerin, mobil cihaz uygulamalarına yalnızca kısıtlı erişim sunduklarını belirtmiştir. Hastanelerin yalnızca %8’i bu tip uygulamalara tam erişim olanağı sağlamaktadır. %85’lik gibi bir oran ise, hastane içinde “Bring Your Own Device” yani “Kendi Cihazını Getir” uygulamasını yapmaktadır.
Submit a Comment