Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Ender Hastalıkların Teşhisinde Yapay Zekâ Kullanımı Giderek Artıyor

Ender Hastalıkların Teşhisinde Yapay Zekâ Kullanımı Giderek Artıyor
Kubilay Han Uluerim

Bilindiği üzere ender görülen hastalıklara her doktorun teşhis koyması kolay değil. Bu konularda uzmanlara danışmak mümkün olsa da gerek uzman sayısı gerek zamandan tasarruf açısından alternatif yollar aramak her zaman önemli. Bu yollardan en hızlı sonuç vereni tabii ki dijital teknolojiler.

ABD’li bir aile, çocuğunda gözlemlediği genetik bozuklukları teşhis ettirmek için geçtiğimiz haftalarda Batson Children’s Specialty Clinic adlı sağlık kurumuna başvurdu. Lakin sıradan genetik sendrom testleri yapan doktorlar herhangi bir sonuca ulaşamadılar. Mississippi Üniversitesi Tıbbi Genetik Bölümü Başkanı Omar Abdul-Rahman ise bu çocuğun Mowat-Wilson sendromu olduğuna kanaat getirmişti. Basitçe anlatırsak bu sendrom ömür boyu kişinin yaşantısını etkiliyor, konuşma bozukluğu ve krizlere neden oluyor. Teşhisten emin olamayan Abdul-Rahman, en güvendiği tıbbi cihazı cebinden çıkarıyor: Cep telefonu.

 

Face2Gene uygulamasını kullanan Abdul-Rahman çocuğun yüzünün birkaç fotoğrafını çekti ve saniyeler içinde potansiyel birkaç hastalığın adını ekranda gördü. Aralarında Mowat-Wilson sendromu da bulunuyordu. Mowat-Wilson sendromunun tipik belirtileri vardır: Kare yüz, sivri çene ve ayrık gözler. Bu verileri Face2Gene’in veri tabanındaki binlerce insan yüzüyle karşılaştırınca hâliyle birçok potansiyel teşhis konulabiliyor.

Uygulamanın bir güzel yanı da yapay zekâ temelli çalışması. Yani bu uygulama ne kadar fazla kullanılırsa teşhis koymakta o kadar iyi hâle geliyor. Bu sayede erken teşhis konulan hastalıklara müdahale zamanında gecikme olmuyor ve düzgün tedavi planları çıkarılabiliyor.

Tabii ki bunlar sadece bir mobil uygulamaya güvenebileceğimiz anlamına gelmiyor. “Bu tarz yazılımlar doktorların işini oldukça kolaylaştırsa da amatörler tarafından kullanılmamalı” diyor Omar Abdul-Rahman.

 

Kaynak:

 

Submit a Comment