FDA Beyin Kontrollü Kol Protezine Onay Verdi
DARPA Amerikan Savunma Bakanlığı’nın ileri araştırmalar birimi olarak hizmet veren bir kuruluştur. 8 yıl önce ampütasyonların (uzuv kesilmesi) sonucunda verilen kol protezlerinin iyileştirilmesi için çalışmalarına başlamıştı. Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu (FDA), DARPA tarafından üzerinde çalışılan DEKA Arm‘a onay verdi.
Dünya üzerinde pek çok bilim insanının, benzer konular üzerinde çalıştığı biliniyor. DEKA Arm, FDA onaylı ilk ürün. Segway mucidi Dean Kamen tarafından kurulan bir şirket tarafından geliştirilen protez normal bir yetişkinin ölçülerinde olmasıyla dikkat çekiyor.
Protez kolun kalan kısmına yerleştiriliyor ve elektromiyogram elektrotlar yardımıyla çalışıyor. Üst koldan gelen elektrik sinyallerini alan protez, içindeki bilgisayar temelli küçük bir aygıtla, kolun yapmak istediği hareketi algılayarak aynı hareketi sergiliyor.
İlk denemelerden mucize sonuçların alınması ampütasyona maruz kalmak durumunda olan hastalar için çok güzel haberleri de beraberinde getirdi. Protez içinde var olan titreşim sistemi yardımıyla hastalar, normal protezlerle mümkün olmayan fermuar çekme, anahtar kullanma gibi pek çok eklem faaliyetlerini de gerçekleştirebilecekler. Normal protezlerde büyük problem haline gelen üzüm, yumurta gibi objeleri kavramak daha kolay hale gelecek.
Bloomberg BusinessWeek‘e göre DARPA dünyanın ilk elektronik sistemli beyin tarafından kontrol edilebilen protezini geliştirebilmek için 40 milyon dolar yatırım yaptı. Protezin FDA onayını almasıyla beraber üretici aramaları başladı. DARPA alt kuruluşu DEKA şimdi üretici bulmaya çalışıyor. Bu haberle beraber ampütasyonlu hastaların hayat kalitelerinde çok büyük gelişmeler olacak gibi görünüyor.
Submit a Comment