Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Felçli Hastalar İçin Düşünce Okuyabilen “Beyin Stent”i Geliştirildi

Felçli Hastalar İçin Düşünce Okuyabilen “Beyin Stent”i Geliştirildi
Derya Öztürk

Araştırmacılar, felçli hastaların yalnızca düşüncelerini kullanarak biyonik bir dış iskeleti hareket ettirebilecekleri beyin implantı geliştirdiler. “Stentrode” adı verilen cihaz; beynin açılmasına gerek kalmadan, küçük bir kesik açılarak vücuda yerleştirilebiliyor.

Melbourne Üniversitesi’nden Thomas Axeley’nin yönettiği bir araştırma takımının kalbe takılan stentlerden ilham alarak geliştirdikleri Stentrode, elektrotlarla kaplı metal bir stent. Küçük bir kesiyle boyundaki şah damarına yerleştirilen Stentrode, buradan beyindeki bir kan damarına gönderiliyor. Burada elektrotlar, beyin hücrelerinden gelen sinyalleri alarak göğse yerleştirilen bir kayıt cihazına iletiyor. Bu cihaz ise aldığı bilgileri kablosuz olarak bir dış bilgisayara aktarıyor.

Teknik, 2016 yılında önce koyunlar üzerinde denendi. Altı aylık uzun bir deneme sürecinden sonra, takım sonuçların olumlu olduğunu açıkladı. Stentrode beyin dokusuna dokunmadığı için bir yara ya da iltihaba sebep olmadan beyin sinyallerini kaydetmeyi başardı.

Araştırma ekibi 2018’de Stentrode’u, Royal Melbourne Hastanesi’nden alınacak 5 hasta üzerinde uygulamaya hazırlanıyor. Bu klinik deney sonucu Stentrode’un insan beynindeki sinyalleri yakalamada ne kadar başarılı olduğu ortaya çıkartılacak.

Kaynak:

https://futurism.com/a-tiny-new-implant-could-let-you-control-an-exoskeleton-with-your-mind/

Submit a Comment