Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Giyilebilir Teknolojiler Bizi “Hastalık Hastası” Yapabilir

Giyilebilir Teknolojiler Bizi “Hastalık Hastası” Yapabilir
Özge Uçar

Gelişen giyilebilir teknolojiler, bize vücudumuzu sensörlerle donatma imkanı tanıyor. Bu sensörlerden alacağımız anlık kişisel sağlık verileri, bizi sağlık durumumuz hakkında daha takıntılı hale getirebilir.

Gelecekte elektronik deriler sayesinde yaşamsal bulgularımızı anlık olarak takip edecek, gün içinde aldığımız şeker, tuz ve alkol miktarını ölçebilen diş sensörleri sayesinde diyetimizi kontrol altında tutacak, yeni nesil kontakt lensler sayesinde göz tansiyonumuzu ölçeceğiz. Yarının dünyasında, vücudumuzda olan biten hemen her şey hakkında anlık bilgi sahibi olmamız mümkün. Peki, gerçekten bu konuda heyecanlanmalı mıyız? Uzmanlar, insanların kendi sağlıkları hakkında çok sayıda bilgiye maruz kalmasının çok da iyi sonuçlar doğurmayacağını söylüyor. Sağlık verilerimizi anlık takip etme ve sağlığımızı kontrol altına alma dürtüsü bizleri paranoyak kişiler haline getirebilir.

Sağlık Ararken Sağlığımızdan Olabiliriz

Sağlık hizmetleri daha sofistike ve kişisel hale geldikçe, modern tıp hastalıkları tedavi etmekten hastalığı önlemeye doğru bir eğilim gösteriyor. Giyilebilir teknolojilerin gelecekte erken teşhis ve önleyici tedavide kritik rol oynayacağı düşünülüyor. Gelgelelim, teknoloji bazı fiziksel hastalıkları ortadan kaldırırken, bunların yerini bazı ruhsal rahatsızlıklar alabilir. Gelecekte, vücudundaki en ufak değişim hakkında anında bilgi sahibi olan insanların “hastalık hastası” olma ihtimali yüksek gözüküyor.

Gerekli sağlık bilgisine sahip olmayan bir insan, kan değerlerindeki anormal olmayan bir artışı ya da böbreğinde beliren küçük zararsız bir kitleyi yanlış yorumlayarak aşırı kaygılanabilir. Bu teknolojiler sayesinde insan vücudundan toplanan verinin sağlık profesyonellerince yorumlanması belki de yapılacak en doğru iş olacaktır.

Kaynak: Futurism 

Submit a Comment