Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Kök Hücreden Üretilen Göz İmplantı Yaşlıların Görme Fonksiyonlarını Düzeltecek

Kök Hücreden Üretilen Göz İmplantı Yaşlıların Görme Fonksiyonlarını Düzeltecek
Özge Uçar

Güney Kaliforniya Üniversitesinde geliştirilen yeni bir teknoloji sayesinde yaşa bağlı gelişen görme kusurları ortadan kalkabilir. İnsan embriyonik kök hücreleri kullanılarak üretilen göz implantı, yaşlı insanların hayat kalitesini arttırmayı hedefliyor.

İnsanların yaşlandıkça dünyaya daha “bilge” gözle bakmaya başladıkları söylenir. Ne var ki, yaşlılarda görülen Kuru Tip Makula Dejeneresansı (NNAMD) adlı göz hastalığı, hastaların görme fonksiyonlarını düşürerek yaşam kaliterinin kötü biçimde etkilenmesine sebep oluyor. Baktığı çoğu nesneyi çarpık ya da bulanık gören NNAMD hastaları araba sürmek ya da yemek pişirmek gibi eylemleri yerine getiremeyerek çevresine bağımlı hale geliyor. NNAMD’ın ileri aşamasının bugüne kadar bilinen bir tedavisi yoktu, fakat Güney Kaliforniya Üniversitesinden Amir Kashani liderliğindeki bir araştırma ekibi bu durumu değiştirecek bir çalışmaya imza attı.

NNAMD, retinal pigment epitelyum (RPE) adı verilen göz membranındaki hücrelerin kendini parçalaması sonucu ortaya çıkar. Kashani ve ekibi bu membranın işlevini taklit etmek için bir implant tasarladı. İnsan embriyonik kök hücrelerinden tasarlanan implant, hastaların gözüne yerleştirildiğinde görme fonksiyonlarında anlamlı bir iyileşme yarattığı gözlendi.

NNAMD’li birçok yaşlı insan için umut olan bu yeni implant teknolojisi, henüz sınırlı sayıda hasta üzerinde denendi. Araştırmanın bundan sonraki aşamasında implantı daha büyük gruplar üzerinde deneyecek olan bilim insanları,  bu yeni teknolojinin etkinliğini kanıtlamaları halinde görme problemi yaşayan çok sayıda yaşlı insanın hayatını değiştirecek bir buluşa imza atmış olacaklar.

Kaynak: Futurism

Submit a Comment