Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Google Deepmind Yapay Zekâ ile Göz Hastalıkları Araştırmasına Girişti

Google Deepmind Yapay Zekâ ile Göz Hastalıkları Araştırmasına Girişti
Kubilay Han Uluerim

Google’ın Birleşik Krallık merkezli yan firması DeepMind, yaptığı son açıklamada NHS’in uzman hastanelerinden Moorfields Hospital ile yeni bir araştırma projesine başladığını duyurdu. Bu proje boyunca yapay zekâ kullanılarak körlüğe neden olan göz hastalıklarının araştırılacağı söyleniyor.

Ortaklık, Moorfields göz hekimlerinden Dr. Pearse Keane’in dünya çapında 100 milyon insanı etkileyen 2 farklı göz hastalığını yenmek için DeepMind’la iletişime geçmesiyle başlamış.

Screen Shot 2016-07-05 at 9.11.07 AM
Daha önceki projeler yapay zekâ içermese de bu proje DeepMind’ın NHS ile ikinci ortaklığını temsil ediyor. 1 milyon anonim göz taramasını kullanacak olan araştırma, yapay zekânın göz taramalarını analiz etmeye nasıl yardım edebileceğini göstereceek. Optik Tutarlık Tomografisi (OCT) adı verilen taramaları algoritmalar ile analiz ederek önceden göz hastalıklarının semptomlarını tespit edecek. Özellikle, yaşa bağlı makula dejenerasyonu ve diyabetik retinopati üzerinde durulacak.

Keane’in söylediğine göre araştırmadan elde edilen veriler halihazırda var olan tedavileri etkilemeyecek. Moorfields, yıllar boyunca rutin hasta muayenelerinden topladığı taramaları DeepMind ile paylaşırken bir yandan da görüş bozukluğunu tespit etme konusunda müdahalelerde bulunacak ve yapay zekânın tasarımına yardım edecek.

Submit a Comment