Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Google Glass ile Kalbe Yeni Bir Bakış

Google Glass ile Kalbe Yeni Bir Bakış
Murat Güney

Kalbi besleyen damarların – yani koroner arterlerin – tam veya tama yakın tıkanması kalp krizi ile sonuçlanabilecek hayatı tehdit eden ciddi bir sağlık sorunu. Böyle bir durumun tespiti halinde bir girişimsel kardiyoloji uzmanı tarafından katater aracılığı ile tıkalı damara girilmesi ve kan akımını tekrar sağlayacak girişimlerin yapılması gerekiyor. Standart yöntemlerin başarısını azaltan en önemli faktörlerden biri ise tıkalı damarı görüntülemedeki yetersizlikler.

Varşova Kardiyoloji Enstitüsü’nden bir grup kardiyolog ciddi sağ koroner arter tıkanıklığı olan 49 yaşında bir erkek hastada kan akımını yeniden sağlamaya çalışırken giyilebilir bir artırılmış gerçeklik cihazı olan Google Glass’tan yararlandılar. Bu amaçla Varşova Üniversitesi’nde ses tanıma ve zoom özelliklerine de sahip, yeniden yapılandırılmış üç boyutlu bilgisayarlı tomografi görüntülerini Glass’ın ekranına yansıtan bir mobil uygulama geliştirildi. Bu sayede işlemi yapan kardiyolog koroner arteri çok daha rahat bir şekilde görebiliyor, ses komutları ile görüntülerin çevresinde hareket edebiliyor ve katateri doğru yönde ilerletmek için bu görüntüleri kullanabiliyor. Araştırmacılardan Dr. Maksymilian P. Opolski bu vakanın giyilebilir cihazların işlemi yapan hekimin konforunu ve işlemin etkinliğini nasıl artırabileceğini kanıtladığını ve bu cihazların kullanımının girişimsel kardiyologların günlük klinik aktivitelerini ciddi şekilde etkileyeceğine inandığını söylüyor.

2012 yılında tanıtıldığında büyük ilgi çeken Google Glass daha sonra hem teknik problemler hem de sosyal ve güvenlikle ilgili endişeler sebebiyle çokça eleştirilmiş, geliştirici sürümünden sonra satışı devam etmemişti. Google’ın şu anda cihazın yeni bir versiyonu üzerinde çalıştığı biliniyor. Bir not olarak; bu artırılmış ve sanal gerçeklik cihazlarının tıpta ilk kullanımı değil. Daha önce Microsoft’un HoloLens artırılmış gerçeklik gözlüğü bazı üniversitelerde tıp öğrencilerine anatomi anlatmakta, sanal gerçeklik başlığı Oculus Rift ise bazı cerrahi eğitim araçlarında kullanılmıştı.

Submit a Comment