Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Google Glass Uygulamaları Henüz Yeterli Değil

Google Glass Uygulamaları Henüz Yeterli Değil
Buğrahan Ceylan

Google Glass, daha önce hakkında yazdığımız yazılarda da pek çok kez belirttiğimiz gibi sağlık sektörü için çok büyük potansiyelleri de beraberinde getirmektedir. Hastaların bilgilerine hızlı ulaşım, diğer klinisyenler ile video konferans imkanı ve diğer pek çok benzersiz özellik Google Glass’ı oldukça popüler bir gelişme haline getirmektedir. Buna rağmen bu teknolojik harikanın yaygınlaşarak özelliklerini artırabilmesi için henüz bir kaç yıl daha beklememiz gerekebilir.

Philips Healthcare ve Accenture yakın zamanda takımlarının gücünü birleştirerek Google Glass için Android tabanlı bir hasta bilgi görüntüleme uygulaması geliştirmeye çalıştırmıştı. Fakat henüz tamamlanamayan bu proje, yakın zamanda markete girecek gibi de gözükmemektedir. Üstelik bu tür uygulamaların, oldukça hassas bir şekilde bazı düzenleyici kurallara uygun olması ve denetlenmesi de gerekmektedir. Her ne kadar bu tür yazılımların ve Glass’ın yaygın bir şekilde kullanımına vakit olsa da bu tür çalışmaların hız kazanması sağlık sektörünün yakın geleceği için oldukça umut vericidir.

gllass health
Google için hazırlanan pek çok yazılımın henüz tam olarak hazır hale gelememesindeki sebebin ise, Glass’ın henüz kullanıcılarına farklı uygulamaları ses komutlarıyla kontrol edebilmelerine olanak sağlamaması gösterilmektedir. Her ne kadar Glass tanıtımlarında ses kontrolü ön plana çıksa da uygulama geliştiricilerinin önüne bazı engeller çıkabiliyor. Dolayısıyla uygulamaların kullanılabilirliği de sınırlanmış oluyor.

Tabi uygulamaların kullanıbilirliğini engelleyen tek faktör, Google Glass’ın sunduğu bazı olumsuzluklar değil. Bir diğer sebep de, hazırlanan bazı uygulamaların son kullanıcıya yeteri kadar konfor sunamayışıdır. Örneğin, bir uygulama, kullanıcıya bildirim sunarken eğer çok fazla detay sunuyor ve yer kaplıyorsa bu durum en büyük rahatsızlıklarından biri haline gelebiliyor.

Glass ve yazılımlarının sağlık sektöründe gelişmesinin henüz bir kaç yıl daha alabileceğinden bahsetmiştik. Bu gecikmenin başlıca sebeplerinden bir diğeri de tabii ki güvenlik problemleri. Bir büyük veri şirketi olan Health Fidelity CEO’su olan Dan Riskin; Glass’ın güvenlik açıklarının aslında ağırlıklı olarak cihazı kullanacak olan hastanelerinin kendi “ağ” ları kadar güvenilir olacağını söylemektedir. Bu da demektir ki kullanılan ağların daha güvenli olabilmesi için önce hastanelere yüklü miktarlarda yatırım yapılması gerekmektedir.

Her ne kadar Glass hakkında bazı çekinceler ve açıklar olsa dahi, sağlık sektöründeki çoğu kişi potansiyelleri hakkında düşünmekten kendini alıkoyamamaktadır. Bu sebeple Philips ve Accenture gibi pek çok şirket Google Glass’ın sağlıktaki potansiyellerini açığa çıkarmak için oldukça yoğun bir tempoda çalışmaya devam etmektedir. Neler olacağını ise bekleyip görmekten başka bir yol yok. Google Glass ve özellikle kullanım alanları ile ilgili yazılarımızı merak ediyorsanız buraya tıklamanız yeterli olacaktır.

Submit a Comment